MAREA AMNISTIE: Legea care-i scapă pe evazionişti de puşcărie retroactivează. Va fi utilă pentru mii de inculpaţi

MAREA AMNISTIE: Legea care-i scapă pe evazionişti de puşcărie retroactivează. Va fi utilă pentru mii de inculpaţi
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • MAREA AMNISTIE: Legea care-i scapă pe evazionişti de puşcărie retroactivează. Va fi utilă pentru mii de inculpaţi

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes ) Efectul „Mitralieră”: Legea care îi scapă pe evazionişti de închisoare dacă achită integral prejudiciul, iniţiată de PSD şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, va avea efecte majore asupra dosarelor penale fără un verdict definitiv, aflate în curs de anchetă sau judecată, au explicat pentru G4media.ro mai mulţi magistraţi şi […]

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes )

Efectul „Mitralieră”: Legea care îi scapă pe evazionişti de închisoare dacă achită integral prejudiciul, iniţiată de PSD şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, va avea efecte majore asupra dosarelor penale fără un verdict definitiv, aflate în curs de anchetă sau judecată, au explicat pentru G4media.ro mai mulţi magistraţi şi avocaţi.

Astfel, mii de dosare ar putea fi închise, dacă inculpaţii decid să achite prejudiciul integral, caz în care nu mai riscă închisoarea, după cum prevede legea fostului deputat PSD Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”.

Printre posibilii beneficiari se află nume sonore precum Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiţă.

Este vorba de Legea nr. 55 din 31 martie 2021 de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, adoptată în ultimele zile ale fostului Parlament controlat de PSD şi promulgată de preşedintele Iohannis pe data de 1 aprilie, deşi şeful statului o putea retrimite la Parlament.

Potrivit noii legi, inculpaţii pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul. Iar inculpaţii de evaziune fiscală de peste 100.000 de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare şi chiar şi de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.

Chiar dacă în aparenţă pare benefică, în sensul că poate părea că încurajează recuperarea prejudiciilor, legea este profund nocivă, o invitaţie la evaziune fiscală, un fel de dezincriminare mascată, au explicat magistraţii consultaţi de publicaţia citată.


Distribuie articolul