Merita sau nu, sa ne apucam de agricultura ?

Merita sau nu, sa ne apucam de agricultura ?

   In conditiile in care judetul  Vaslui are o suprafata  agricola considerabila de peste 400.000 hectare si cateva sute de hectare reprezentate de ferme piscicole, care practic reprezinta principala avutie a acestui judet, intrebarea pe care putem sa ne o punem este : “ Merita sau nu sa ne apucam de agricultura ?” Intrebarea daca […]

   In conditiile in care judetul  Vaslui are o suprafata  agricola considerabila de peste 400.000 hectare si cateva sute de hectare reprezentate de ferme piscicole, care practic reprezinta principala avutie a acestui judet, intrebarea pe care putem sa ne o punem este : “ Merita sau nu sa ne apucam de agricultura ?”

Intrebarea daca “merita sa ne apucam de agricultura?”, in situatia economica actuala a Romaniei,  implicit a judetului Vaslui,  in contextul unei crize mondiale si locale, ar putea avea, paradoxal, doua raspunsuri complet diferite, conditionate, de o parte, de realitatea locala, si, pe de alta parte, de tendintele si necesitatile la nivel european si mondial.

Cea mai mare provocare a prezentului si a viitorului apropiat se refera la gasirea celor mai bune solutii in vederea asigurarii hranei pentru o populatie, care la nivel global, in 2050, va ajunge la 9 miliarde. Ori, acest lucru nu este posibil fara o agricultura sustinuta si performanta. Prin urmare, ar exista toate premisele ca tarile cu potential agricol sa isi creeze strategii de dezvoltare in acest sens. Multe tari au reusit deja intr-un asemenea demers, criteriile de masurare a eficientei fiind ponderea exporturilor de produse agricole, contributia agriculturii la P.I.B.-ul tarii respective si procentul din populatie care dezvolta o afacere in domeniul agricol.

Un prim raspuns la intrebarea “Merita sa ne apucam de agricultura?” ar putea fi unul afirmativ, bazat pe urmatoarele argumente:

  1. Romania poseda o suprafata agricola in jur de 15 milioane de hectare, dintre care aproximativ 10 milioane sunt terenuri arabile, insemnand ca exista posibilitatea de a resuscita domenii altadata infloritoare in agricultura autohtona.
  2. In ciuda conditiilor economice precare, Romania inca se mentine pe pozitii rezonabile, la nivel european, in privinta productiei de porumb, orez, grau, floarea soarelui, cartofi, tutun, rapita, produse cautate pe piata europeana.
  3. Potentialul piscicol al tarii este foarte bun, reteaua hidrografica de aproape 850 000 de hectare plasand Romania pe primul loc in Europa sud-estica. In ultimii ani, cateva ferme piscicole au abtinut rezultate remarcabile si par sa demonstreze ca este un sector cu perspective.
  4. Un domeniu de exploatat, in conditiile gasirii unor strategii adecvate, este cel legat de cresterea animalelor si de procesarea carnii si a laptelui, la momentul actual, Romania nereusind sa acopere nici macar necesarul intern, in mare parte din lipsa tehnologiei moderne, dar si din cauza unei relatii defectuoase intre crescatorii de animale, procesatori si piata de desfacere.
  5. Romania are inca posibilitatea dezvoltarii unei agriculturi ecologice (ceea ce nu este valabil pentru multe alte tari), produsele eco fiind astazi la mare cautare pe toate pietele lumii.

Raspunsul la intrebarea “ De ce nu merita sa ne apucam de agricultura?” s-ar justifica prin cateva aspecte generale, pe langa multe altele particulare:

  1. Dupa 1989, suprafata agricola a devenit extrem de faramitata, ceea ce impiedica o exploatare  profitabila a terenurilor.
  2. Anual, aproape jumatate din terenul agricol ramane nelucrat, ceea ce indica o anume inertie si din partea autoritatilor si din partea populatiei care, chiar in mediul rural fiind, intretine o agricultura de subzistenta, rudimentara, in care costurile sunt, de cele mai multe ori, mai mari decat profitul.
  3. Productia de cereale, fructe si legume, in Romania, a ramas, in mare masura, dependenta de capriciile vremii, nefacandu-se aproape niciun fel de investitii in acest sens.
  4. Comparativ cu alte tari, din cauza mecanismelor birocratice si netransparente, Romania nu a reusit sa atraga in agricultura nici jumatate din subventiile europene pe care le-ar fi putut valorifica, desi, potrivit PAC (Politica Agricola Comuna), in perioada 2007-2013, tara noastra ar fi avut dreptul, pe baza de proiecte si programe, la 14,5 miliarde de euro.

Avand in vedere ca, dupa spusele specialistilor, cel putin pentru urmatorii 20-30 de ani, agricultura este unul dintre domeniile care se va dezvolta cel mai mult, cine intentioneaza sa puna in practica o afacere trebuie sa stie ca, in principiu, “merita sa ne apucam de agricultura”, dar va fi necesar sa se cantareasca foarte bine contextul, tipul afacerii, posibilitatile financiare, piata de desfacere, sa se inarmeze cu rabdare, sa fie tenace si, evident, onest. Poate ca, in timp, mai multe reusite individuale vor putea sa invinga sistemul birocratic, inertial, tipic romanesc si vor scoate la iveala imensul potential agricol al acestui judet.


Distribuie articolul