( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro )
Miniștrii economiei și finanțelor din UE s-au reunit la Lisabona pentru a discuta redresarea economică post-pandemie în cadrul reuniunii infromale ECOFIN, organizată de președinția portugheză a Consiliului UE, potrivit comunicatul oficial.
„Relansarea este în curs de desfășurare. A sosit momentul să trecem de la măsurile de urgență globale la politici care să favorizeze redresarea economică. Trebuie să ne asigurăm că politicile de redresare sunt la fel de complete și eficiente ca și măsurile de protecție a companiilor și a locurilor de muncă în timpul pandemiei”, a declarat João Leão, ministru de stat portughez al finanțelor
Miniștrii au convenit că reluarea trebuie să se bazeze pe creșterea investițiilor, încurajată de planurile de redresare, care sunt instrumentele disponibile care permit statelor membre să asigure ieșirea din criza pandemică și punerea în aplicare a reformelor structurale necesare pentru tranziția ecologică și digitală. Prin urmare, este important ca țările să își încheie procesele naționale de ratificare a deciziei privind resursele proprii, etapă indispensabilă înainte ca Comisia Europeană să poată strânge pe piețe cele 750 de miliarde de euro propuse, a reamintit ministrul de stat portughez al finanțelor.
S-a ajuns la un consens global în ceea ce privește faptul că nu trebuie să se elimine prematur ajutoarele, întrucât este important să se continue să se ajute sectoarele cele mai grav afectate de criză pentru a asigura o redresare favorabilă incluziunii și pentru a preveni o creștere bruscă a numărului de falimente, cu impact asupra capacității de finanțare a sectorului bancar. Acest lucru este fundamental pentru a asigura un cerc virtuos între întreprinderi, sectorul financiar și stat.
Un alt subiect abordat a fost modul în care taxele ecologice europene ar putea stimula și încuraja o tranziție climatică mai echitabilă și mai rapidă. Au fost discutate propuneri, printre care un nou mecanism de penalizare a importurilor de poluanți, cunoscut sub numele de ajustare la frontiera de carbon, și o revizuire a directivei privind taxele pe energie pentru a favoriza energia regenerabilă în detrimentul surselor mai poluante, cum ar fi combustibilii fosili. Acest efort de tranziție climatică va permite, de asemenea, o mai mare ambiție în ceea ce privește obiectivele din cadrul “European Green Deal”.
La 28 iunie, Lisabona va fi gazda liderilor europeni pentru a reflecta asupra viitorului guvernanței europene.