Miniștrii educației din UE deschid calea pentru o nouă dimensiune a învățământului superior european: Inițiativa Universităților Europene

Miniștrii educației din UE deschid calea pentru o nouă dimensiune a învățământului superior european: Inițiativa Universităților Europene
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Miniștrii educației din UE deschid calea pentru o nouă dimensiune a învățământului superior european: Inițiativa Universităților Europene

( Diana Zaim –  Caleaeuropeana.ro ) Astăzi, 17 mai, Consiliul UE a adoptat concluziile privind Inițiativa Universităților Europene, mai exact conectarea învățământului superior, a cercetării, a inovării și a societății studențești, se arată în comunicatul oficial. Astfel, inițiativa lansată de liderii UE în 2017 va fi implementată integral în perioada de finanțare a UE 2021-2027. […]

( Diana Zaim –  Caleaeuropeana.ro )

Astăzi, 17 mai, Consiliul UE a adoptat concluziile privind Inițiativa Universităților Europene, mai exact conectarea învățământului superior, a cercetării, a inovării și a societății studențești, se arată în comunicatul oficial.

Astfel, inițiativa lansată de liderii UE în 2017 va fi implementată integral în perioada de finanțare a UE 2021-2027. În cadrul alianțelor universităților europene, studenții, personalul și cercetătorii ar trebui să se poată deplasa fără probleme între instituțiile partenere pentru a se forma, a preda și a face cercetare.

Prin concluziile lor, miniștrii încurajează statele membre și Comisia Europeană să se asigure că inițiativa rămâne esențială pentru construirea unui Spațiu european al educației până în 2025, inspirând transformarea învățământului superior în UE și contribuind la realizarea viziunii ambițioase a unui Spațiu european al educației și a unui Spațiu european de cercetare inovator, competitiv la nivel mondial și atractiv.

Citiți și: Miniștrii statelor membre pentru Educație, Tineret, Cultură și Sport se reunesc la Bruxelles: Universitățile europene, subiect principal pe agendă

În acest scop, Consiliul invită statele membre să profite de toate posibilitățile de finanțare disponibile, inclusiv de mecanismul de redresare și de reziliență pentru a sprijini dezvoltarea „universităților europene”.

Totodată, miniștrii recomandă o mai mare cooperare între autoritățile din domeniul educației, instituțiile de învățământ superior și părțile interesate pentru a elimina obstacolele din calea cooperării la nivel european. În acest context, ei sugerează să se ia în considerare diplomele europene comune în cadrul alianței “universităților europene”.

Pentru a permite statelor membre să monitorizeze dezvoltarea inițiativei “Universități europene”, aceștia au solicitat Comisiei Europene să prezinte, până la sfârșitul anului 2021, un raport cu privire la principalele rezultate ale evaluării intermediare a primelor alianțe.

Miniștrii au subliniat, de asemenea, că inițiativa își arată primele rezultate, deoarece – conform unui sondaj recent – membrii primelor 17 “universități europene” au perceput că apartenența la o alianță i-a ajutat să navigheze în criza COVID și le va permite să se redreseze mai repede prin punerea în comun a resurselor și a punctelor forte.


În concluziile Consiliului European din decembrie 2017, liderii UE au solicitat statelor membre, Consiliului și Comisiei să consolideze “parteneriatele strategice între instituțiile de învățământ superior din UE și să încurajeze apariția, până în 2024, a aproximativ douăzeci de “universități europene””. Inițiativa “Universități europene” răspunde acestui apel.


Distribuie articolul