Ministrul Cristian Ghinea, discuție cu comisarul european Margrethe Vestager: Reforma digitalizării din PNRR se pliază pe obiectivele UE

Ministrul Cristian Ghinea, discuție cu comisarul european Margrethe Vestager: Reforma digitalizării din PNRR se pliază pe obiectivele UE
 • Acasă
 • /
 • Politică
 • /
 • Ministrul Cristian Ghinea, discuție cu comisarul european Margrethe Vestager: Reforma digitalizării din PNRR se pliază pe obiectivele UE

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro ) Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, continuă discuțiile informale cu Comisia Europeană pentru “finisarea” Planului Național de Redresare și Reziliență.  „Am avut o discuție cu Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene, unul dintre coordonatorii la nivelul Comisiei al procesului de elaborare și evaluare a planurilor naționale de redresare și […]

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro )

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, continuă discuțiile informale cu Comisia Europeană pentru “finisarea” Planului Național de Redresare și Reziliență. 

„Am avut o discuție cu Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene, unul dintre coordonatorii la nivelul Comisiei al procesului de elaborare și evaluare a planurilor naționale de redresare și reziliență. M-am bucurat să constat încă o dată că viziunea noastră în ceea ce privește reforma în domeniul digitalizării este una care se pliază pe obiectivele UE”, a transmis ministrul într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit ministrului Cristian Ghinea, „obiectivele noastre privind digitalizarea, stabilite în forma actualizată a PNRR, sunt cloud-ul guvernamental, digitalizarea în sănătate, educație, justiție și nu în ultimul rând digitalizarea ANAF care să contribuie la ridicarea nivelului de colectare a taxelor (unde stăm prost, mult sub media UE)”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, Cristian Ghinea a menționat că sunt alocați aproximativ 4 miliarde de euro pilonului Transformare digitală, dar există componente digitale și în reformele și investițiile din ceilalți piloni.

„M-am bucurat să aud adjectivul ambițios în timpul discuției”, se mai arată în mesajul fostului europarlamentar.


Din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

PNRR se referă la un pachet coerent de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020. Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare până în 2026.

PNRR are la bază 6 piloni principali:

 1. Tranziția spre o economie verde;
 2. Transformarea digitală;
 3. Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă;
 4. Coeziunea socială și teritorială;
 5. Sănătate și reziliență instituțională;
 6. Copii, tineri, educație și competențe.

Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta