Ministrul Cristian Ghinea oferă reprezentanților PSD acces la documentele aflate în lucru privind stadiul PNRR: “Facem astăzi un gest de transparență fără precedent”

Ministrul Cristian Ghinea oferă reprezentanților PSD acces la documentele aflate în lucru privind stadiul PNRR: “Facem astăzi un gest de transparență fără precedent”
EP Plenary session - The European Forest Strategy - The Way Forward
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ministrul Cristian Ghinea oferă reprezentanților PSD acces la documentele aflate în lucru privind stadiul PNRR: “Facem astăzi un gest de transparență fără precedent”

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) România va depune Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la 31 mai și acela este momentul în care țara noastră are PNRR oficial și de unde va începe etapa formală de evaluare de către Comisia Europeană, a afirmat luni ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, anunțând că […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

România va depune Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la 31 mai și acela este momentul în care țara noastră are PNRR oficial și de unde va începe etapa formală de evaluare de către Comisia Europeană, a afirmat luni ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, anunțând că ministerul pe care îl conduce oferă acces la documentele aflate în lucru privind stadiul PNRR și calificând acest pas drept unul fără precedent.

Ghinea a făcut aceste precizări după ce preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că, începând de luni, specialiştii PSD vor avea acces la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă propus de România, menţionând că deocamdată nu l-a consultat în mod concret.

“La întâlnirea de săptămâna trecută de la Guvern, dl. Ciolacu a spus că vrea să vadă PNRR. L-am întrebat la ce se referă exact, dar discuția a rămas la un nivel de generalitate. Citesc acum în presă că dl Ciolacu crede că am „ascunde” PNRR-ul, deși am comunicat și convenit exact condițiile de acces la informații. Ca să fie foarte clar, PNRR în acest moment înseamnă, conform regulamentului european, documente de lucru pe capitole aflate în diverse iterații de lucru cu Comisia Europeană. Suntem în faza de lucru de dinaintea finalizării. Așa cum am explicat deja în mai multe comunicate de presă, MIPE dezvoltă componentele împreună cu ministerele de linie, avem discuții cu Comisia Europeană, primim comentarii, lămurim ce e de lămurit, negociem ce e de negociat și revenim cu o nouă iterație”, a spus Ghinea, într-o declarație remisă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

El a argumentat că acest proces are ca scop ca la momentul trimiterii oficiale “să avem un document matur” și că “niciun alt stat membru al UE nu a publicat documente de lucru”.

“Componentele extinse și anexele tehnice vor fi finalizate în cursul acestei săptămâni. Cele mai multe state UE care au depus deja planul lor au ales să nu publice variantele extinse ale componentelor nici măcar după depunerea oficială, au publicat doar sinteze. (…) După cum am anunțat, vom depune documentul la 31 mai și acela este momentul în care România are PNRR oficial și de unde va începe etapa formală de evaluare de către Comisie”, a adăugat ministrul Ghinea.

El a amintit că a fost prezent în Parlament, a discutat cu PSD și cu mulți alți actori politici și civici în cadrul consultărilor și a lămurit toate problemele de conținut.

Facem astăzi un gest de transparență fără precedent, dând acces la documente încă în lucru. Am invitat reprezentanții PSD să le citească la sediul ministerului, fiecare capitol în ultima iterație aflată în lucru cu Comisia Europeană”, a conchis el.


Distribuie articolul