Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: Am semnat trei acorduri între România și Ungaria care vor genera oportunități de afaceri reciproc avantajoase

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: Am semnat trei acorduri între România și Ungaria care vor genera oportunități de afaceri reciproc avantajoase
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: Am semnat trei acorduri între România și Ungaria care vor genera oportunități de afaceri reciproc avantajoase

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat vineri, 9 aprilie, în prezența omologului ungar Péter Szijjártó, trei acorduri între România și Ungaria care vor genera oportunități de afaceri reciproc avantajoase, potrivit unei postări pe Facebook. La lucrări au luat parte reprezentanţi ai principalelor instituţii centrale româneşti implicate în cooperarea cu […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat vineri, 9 aprilie, în prezența omologului ungar Péter Szijjártó, trei acorduri între România și Ungaria care vor genera oportunități de afaceri reciproc avantajoase, potrivit unei postări pe Facebook.

La lucrări au luat parte reprezentanţi ai principalelor instituţii centrale româneşti implicate în cooperarea cu ţara vecină, precum şi EXIMBANK şi Camera de Comerţ şi Industrie a României. Secretariatul Comisiei Mixte este asigurat, pentru partea română, de Departamentul de Comerţ Exterior din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Ministrul Claudiu Năsui a prezidat, alături de ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, Peter Szijjarto, cea de-a VIII-a sesiune a Comisiei Mixte de Cooperare Economică România – Ungaria, desfăşurată la Budapesta, în perioada 8 – 9 aprilie a.c.

„Astăzi sunt la Budapesta, unde am semnat împreună cu Péter Szijjártó, omologul meu ungar, trei acorduri între România și Ungaria. Primul este un protocol pentru operaționalizarea Comisiei mixte, o structură prin care să îmbunătățim cooperarea economică între România și Ungaria. Al doilea este acordul de înființare a Camerei de comerț bilaterale România-Ungaria, o structură prin care mediul de afaceri din România și din Ungaria să poată să se apropie mai mult. Al treilea este acordul prin care vom realiza conexiunea între drumul expres Satu Mare – Oar și drumul expres Mateszalka – Csenger, care va face posibilă deplasarea mai rapidă între România și Ungaria”, a transmis ministrul Economiei.

Claudiu Năsui a precizat că își dorește „să avem relații cât mai deschise și să generăm cât mai multe oportunități de afaceri pentru întreprinderile din România și din Ungaria reciproc avantajoase”.

„Comerțul liber este unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat umanității. Prin el, putem să beneficiem cu toții de avantajele comparative ale fiecăruia. Adică să ne sporim cu toții bogăția. Să beneficiem de piețe mai mari și de oportunități mai multe, de economii de scară, și, mai ales, de specializarea muncii, care sporește productivitatea tuturor. Ce efect au lucrurile astea asupra noastră? Ne permit să avem o gamă mai largă de bunuri și servicii la dispoziție, la prețuri mai bune și cu inovație mai multă. Aceste lucruri sunt dovedit posibile numai în capitalism. De multe ori luăm Uniunea europeană și liberul schimb pe care aceasta îl are în interiorul uniunii ca pe un dat. Ar trebui să-l apreciem mai mult, să-l consolidăm și chiar să-l extindem”, a mai spus ministrul Economiei.

Cei doi miniştri au avut şi o întâlnire bilaterală, prilej cu care au făcut schimb de informaţii pe tema măsurilor aplicate pentru relansarea economică în contextul pandemiei, au stabilit direcţii şi acţiuni comune pentru perioada următoare, cu obiectivul echilibrării schimburilor comerciale şi impulsionării investiţiilor reciproce, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Totodată, cei doi demnitari au deschis Forumul Economic România – Ungaria, în cadrul căruia au prezentat oportunităţile de extindere a cooperării economice bilaterale şi sprijinul pe care cele două guverne se angajează să-l ofere în continuare pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri din cele două ţări. Participarea extrem de numeroasă – respectiv peste 110 companii din  Ungaria şi 75 din România – reflectă nivelul ridicat al interesului din ambele părţi pentru intensificarea relaţiilor comerciale şi investiţionale reciproce.

De asemenea, Ministerul  transmite că în cadrul discuţiilor şi negocierilor purtate pe grupuri de lucru, au fost convenite numeroase proiecte de colaborare, în domenii precum: schimburi comerciale bilaterale, investiţii reciproce, industrie, energie, întreprinderi mici şi mijlocii, camere de comerț, transporturi şi infrastructură de transport, agricultură, protecţia mediului şi managementul apelor, sănătate, tehnologia informaţiei, cercetare ştiințifică şi tehnică, turism, cooperare regională, bănci și asigurare exporturi, proprietate intelectuală.

În anul 2020, schimburile comerciale bilaterale au ajuns la 8,992 miliarde euro, în scădere cu 4.51% comparativ cu anul 2019 ca urmare a contextului pandemic, din care 3,097 miliarde euro exporturi românești (-6.84% față de anul 2019) și 5,894 miliarde euro importuri din Ungaria         (-3.23% față de anul precedent). Ungaria are o pondere de 6,3 %  în totalul comerțului exterior al României și ocupă locul 4 în exporturile românești, cu o pondere de 4.98% și locul 3 la importuri, cu o pondere de 7.32%.

Până în prezent, au fost înregistrate în România 14.200 societăți comerciale cu participare ungară la capitalul social (6.12% din totalul societăților cu capital străin), reprezentând un capital total investit de 1,386 miliarde euro (2.99 % din total capital social străin investit în România). Ungaria ocupă locul 11 în clasamentul investitorilor străini din țara noastră, din punct de vedere al capitalului investit.

Investiţiile româneşti în economia ungară se ridică, în prezent, la aproximativ 278 milioane euro (capital), în peste 7.700 societăţi înregistrate. Se estimează ca, în următorii ani, acestea să crească semnificativ.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta