Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea: Vrem să alocăm un miliard de euro pentru împăduriri

Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea: Vrem să alocăm un miliard de euro pentru împăduriri
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea: Vrem să alocăm un miliard de euro pentru împăduriri

( TheEpochTimes ) Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea a anunţat într-un interviu acordat postului de radio Europa FM că ministerul pe care îl conduce are în plan să aloce un miliard de euro din bani europeni pentru împăduriri. Oficialul a subliniat faptul că România a avut „o performanţă absolut catastrofală” în acest sens întrucât, în […]

( TheEpochTimes )

Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea a anunţat într-un interviu acordat postului de radio Europa FM că ministerul pe care îl conduce are în plan să aloce un miliard de euro din bani europeni pentru împăduriri. Oficialul a subliniat faptul că România a avut „o performanţă absolut catastrofală” în acest sens întrucât, în ultimii 15 ani, au fost plantate doar 50 de hectare de perdea forestieră.

„Pe partea de păduri avem un consens pentru a creşte alocarea, probabil că va fi o alocare de un miliard de euro pentru împăduriri. Noi, ca stat, am avut o performanţă absolut catastrofală: în ultimii 15 ani s-au plantat 50 de hectare de perdea forestieră, perdea forestieră care este un element absolut vital pentru protecţia culturilor agricole, pentru tot ce înseamnă peisaj modern şi amenajarea teritoriului în mod modern. 50 de hectare şi, întâmplător, unii dintre primarii care au făcut chestia asta au fost amendaţi de instituţii ale statului pentru că nu au respectat nu ştiu ce normative”, a explicat ministrul.

Totodată, Cristian Ghinea a declarat că România are încă un cadru legislativ foarte prost, care nu doar că nu facilitează astfel de lucrări dar nici nu are darul de a proteja pădurile deja existente.

„Noi avem cadru legislativ foarte prost în România. Nu doar că nu reuşim să ne protejăm pădurile pe care le avem deja, dar nu reuşim deloc să plantăm pădure nouă, că de fapt asta este problema. Şi apoi o să vină: Romsilva dă vina pe ANIF, ANIF dă vina pe Romsilva, primăriile pe judeţe şi aşa mai departe. Este un dezastru acolo din punct de vedere legislativ”, a precizat oficialul.
În acest context, ministrul Fondurilor Europene a afirmat că banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt o şansă pentru România şi trebuie folosiţi pentru proiecte reformatoare, nu pentru „ce fantezii are fiecare”.

„Şi atunci punem bani, anunţ un miliard de euro pentru împăduriri. Dar degeaba punem un miliard de euro dacă nu se vor putea face, pentru că şi până acum au fost nişte fonduri europene, mult mai mici, pe partea de dezvoltare rurală. A fost o linie de finanţare pentru plantarea de păduri, nu au fost folosiţi banii. Deci problema nu este doar de bani. Au lipsit proiecte pentru că erau imposibil de făcut dacă era acest hăţiş legislativ. Trebuie să rupem pisica şi să rezolvăm partea legislativă. Ne propunem ca în două săptămâni să ieşim public cu această fişă de reformă, paralel o discutăm cu comisia, şi rămâne în cuie acest miliard de euro pentru păduri”, a mai adăugat Cristian Ghinea.


Distribuie articolul