Ministrul Justiției vrea modificarea Constituției pentru a elimina imunitatea parlamentarilor și pentru a schimba procedura de numire a judecătorilor CCR

Ministrul Justiției vrea modificarea Constituției pentru a elimina imunitatea parlamentarilor și pentru a schimba procedura de numire a judecătorilor CCR
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ministrul Justiției vrea modificarea Constituției pentru a elimina imunitatea parlamentarilor și pentru a schimba procedura de numire a judecătorilor CCR

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Stelian Ion, ministrul Justiției, a adus miercuri în discuție modificarea Constituției într-o serie de chestiuni deosebit de importante. Ar fi vorba de restrângerea imunității parlamentarilor, schimbarea modalității de numire a judecătorilor CCR, a Avocatului Poporului și a șefului de la Curtea de Conturi, dar și limitarea numărului de mandate pentru […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Stelian Ion, ministrul Justiției, a adus miercuri în discuție modificarea Constituției într-o serie de chestiuni deosebit de importante. Ar fi vorba de restrângerea imunității parlamentarilor, schimbarea modalității de numire a judecătorilor CCR, a Avocatului Poporului și a șefului de la Curtea de Conturi, dar și limitarea numărului de mandate pentru primari.

În ultimii ani, sub asaltul haitelor de penali din coaliția PSD-ALDE, s-a văzut că legea fundamentală a României are destule lacune care, forțate de bandele de infractori din Parlament și de complicii lor, au dus la subminarea democrației și compromiterea unor instituții.

De ce se impune eliminarea imunității parlamentare, reforma CCR și a Avocatului Poporului, precum și limitarea mandatelor de primari

Politizate total, CCR și Avocatul Poporului au comis abuzuri în serie, adesea sfidătoare, transformându-se în simple măciuci în mâinile lui Dragnea și ale complicilor săi. Parlamentul dominat de PSD și ALDE a blocat sistematic anchetarea tâlharilor ascunși în scaunele de senatori și deputați, care râdeau în nasul opiniei publice și al procurorilor.

Emblematic e cazul lui Tăriceanu, pe atunci șef al Senatului, care a spus, arogant, după ce cererea de încuviințare a urmăririi penale fusese respinsă, în 2019, de parlamentari, că a citit el cele 17.000 de pagini ale dosarului făcut de DNA și a ajuns la concluzia că nu sunt argumente clare ca să-l incrimineze.

Și chestiunea primarilor este foarte actuală. Sistemul politic și condițiile socio-economice din România favorizează coagularea unor grupuri care păstrează puterea, pe plan local, decenii la rând. Sunt localități din țară unde primarii au ajuns la al 6-lea mandat – asta, fără ca în acești 24 de ani de domnie să se fi întâmplat ceva bun în respectivele orașe sau sate. Înglodate în noroi, fără canalizare și drumuri asfaltate, în condiții de Evul Mediu, comunitățile sunt pur și simplu capturate de mafii care își conservă și perpeturează puterea prin abuz și corupție.

Ce propune Stelian Ion, ministrul Justiției

Constituţia se poate schimba cu o largă majoritate. Modificarea modalităţii de numire a judecătorilor la Curtea Constituţională nu poate fi făcută decât prin revizuirea Constituţiei şi atunci este foarte important să începem discuţiile pe această nouă modalitate de numirea a judecătorilor la CCR.

O modificare ar fi foarte bună în sensul recuperării prestigiului pe care Curtea l-a avut odinioară şi încet-încet a început să şi-l piardă. Cred că ar fi benefică pentru CCR. Nu sunt absolut deloc de acord cu desfiinţarea Curţii Constituţionale, văzând faptul că democraţii la care ne raportăm cu încredere şi cu admiraţie, să spun aşa, au asemenea Curţi Constituţionale.

La Avocatul Poporului, modalitatea de numire – la fel. De asemenea, Curtea de Conturi ar trebui, tot la modalitatea de numire, găsită o altă majoritate măcar în Parlament.

Sunt multe instituţii. Pe imunităţile politicienilor, imunităţile parlamentare în afară de imunităţile legate de votul exprimat şi de opiniile politice exprimate.

Eu cred că ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost grăitor. Mulţi oameni certaţi cu legea s-au ascuns în spatele acestei imunităţi şi s-ar putea renunţa la ea.

Limitarea numărului de mandate pentru aleşii locali. Sunt multe chestii discutate, dar în programul de guvernare nu le-am trecut pe toate pentru că ar fi necesitat o negociere mai îndelungată între parteneri.


Distribuie articolul