Miscarile populiste cresc pe masura ce politica actuala esueaza, oare este prea tarziu sa salvam democratia ?

Miscarile populiste cresc pe masura ce politica actuala esueaza, oare este prea tarziu sa salvam democratia ?
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Miscarile populiste cresc pe masura ce politica actuala esueaza, oare este prea tarziu sa salvam democratia ?

Astazi traim vremuri periculoase pentru democratie. Tari precum, Rusia, Turcia, Ungaria, Polonia care ofereau odinioara o speranta democratica se afla acum, este adevarat in grade diferite in autoritarism. Romania a trecut si ea dupa alegerile din 2016 milimetric pe langa autoritarism datorita PSD si lui Liviu Dragnea. In SUA dupa castigarea alegerilor de catre Donald […]

Astazi traim vremuri periculoase pentru democratie. Tari precum, Rusia, Turcia, Ungaria, Polonia care ofereau odinioara o speranta democratica se afla acum, este adevarat in grade diferite in autoritarism. Romania a trecut si ea dupa alegerile din 2016 milimetric pe langa autoritarism datorita PSD si lui Liviu Dragnea.

In SUA dupa castigarea alegerilor de catre Donald Trump, aceasta mare tara a fost amenintata de incalcarea ordinii constitutionale, iar opozitia americana a inceput sa-si gaseasca drumul corect abia dupa cativa ani de conducere marca Trump.

La fel ca in SUA in Romania, opozitia credea ca datorita iesirilor inflamatorii si nesocotirii normelor democratice de catre Dragnea si compania acestia vor fi o tinta usoara pentru partidele democratice din opozitie si aici ma refer la USR si PNL. Dar nu a fost asa. Din acuza haosului creat de PSD si Dragnea, datorat in mare parte fluxului constant de provocari s-a creat un efect de dezorientare prin distragerea atentiei opiniei publice.

Dupa alegerile din 2020 in Romania a aparut un nou partid parlamentar pe nume  AUR, dar totusi de ce a aparut, oamenii au votat acest partid datorita frustrarilor si nemultumirilor legitime fata de partidele parlamentare atat de la putere cat si din opozitie, care nu au avut un raspuns convingator la asteptarile lor. Acest fapt inseamna ca pentru cei ingrijorati de ascensiunea si dezvoltarea partidului populist AUR, nu este suficient sa te mobilizezi in directia protestului si rezistentei fata de politica PSD in special si alui Liviu Dragnea in particular, ci este necesar sa te angajezi intr-o politica de convingere care trebuie sa cuprinda intelegerea nemultumirii populatiei.

Alegerea AUR ca partid parlamentar este rezultatul a trei decenii de inegalitati sociale in care roadele democratiei se vad doar in buzunarele unora de la varful societatii, iar oamenii simpli simt ca sunt dati deoparte. Deasemenea a fost un vot de blam pentru abordarea tehnocratica a politicii, care este surda fata de resentimentele oamenilor care se simt lasati in urma. Este numai un aspect al votului din 2020, el poate fi interpretat si ca un raspuns politic la un esec de proportii istorice.

Populismul de extrema dreapta din Romania aflat in ascensiune este si un simptom al esecului politicii progresiste a USR, acesta devenind un partid mai mult tehnocratic accesibil mai mult clasei de mijloc din Romania si mai putin accesibil votantilor din mediul rural si al votantilor in „salopeta”.

Inainte de a putea spera sa recastige sprijinul masiv al alegatorilor, cred ca USR trebuie sa-si regaseaca misiunea si scopul. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa invete din protestul populist din care a avut de castigat AUR, dar nu prin afisarea de mesaje xenofobe si nationaliste, ci prin luarea in serios a nemultumirilor legitime.  O astfel de regandire trebuie sa inceapa cu recunoasterea faptului ca aceste nemultumiri nu sunt numai economice, ci sunt si morale si culturale si nu se refera numai la salarii si locuri de munca ci si la apreciere si respect social.

Pentru a revigora politica USR, liderii acestui partid trebuie sa gaseasca calea catre un discurs public care sa fie din punct de vedere moral mai robust, un discurs care sa onoreze etica si morala sociala decat sa le evite. Intelegerea si demontarea aspectelor intolerante ale protestului populist al celor de la AUR, plangeri dealtfel legitime nu este o sarcina usoara. Dar este esential sa incerci. Intelegerea acestor nemultumiri ale populatiei si crearea unei politici care sa le poata raspunde reprezinta poate cea mai presanta provocare politica a partidului USR. Si in final sa nu uitam ca banii nu pot cumpara limitele morale ale oamenilor.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta