Miza infiintarii Ministerului Familiei. Firea preia uriasul patrimoniu imobiliar, in valoare de sute de milioane de euro, din domeniul tineretului: taberele, casele de cultura ale studentilor si toate bazele cultural-sportive studentesti

Miza infiintarii Ministerului Familiei. Firea preia uriasul patrimoniu imobiliar, in valoare de sute de milioane de euro, din domeniul tineretului: taberele, casele de cultura ale studentilor si toate bazele cultural-sportive studentesti
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Miza infiintarii Ministerului Familiei. Firea preia uriasul patrimoniu imobiliar, in valoare de sute de milioane de euro, din domeniul tineretului: taberele, casele de cultura ale studentilor si toate bazele cultural-sportive studentesti

( AK-24 – news ) Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, Gabriela Firea, a anuntat, joi, ca ministerul pe care il conduce va prelua taberele, casele de cultura ale studentilor si toate bazele cultural-sportive studentesti. Gabriela Firea a arata intr-un comunicat de presa, emis dupa o intalnire cu organizatii ale tinerilor,  ca anul 2022 […]

( AK-24 – news )

Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, Gabriela Firea, a anuntat, joi, ca ministerul pe care il conduce va prelua taberele, casele de cultura ale studentilor si toate bazele cultural-sportive studentesti.

Gabriela Firea a arata intr-un comunicat de presa, emis dupa o intalnire cu organizatii ale tinerilor,  ca anul 2022 este anul tinerilor, Anul European al Tineretului. ”Trebuie sa-l facem sa conteze! Este mai mult decat un obiectiv politic, este o abordare pornita din credinta ferma ca tinerii sunt cei care pot misca lucrurile in directia cea buna”, a transmis Firea, printr-un comunicat oficial.

Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse a anuntat, la intalnirea cu mai multe organizatii nationale de studenti si tineret, ca, in cadrul ministerului pe care il conduce, va exista o Directie Generala pentru Politici de Tineret si pentru Locuire, absolut necesara pentru identificarea de solutii intr-o chestiune presanta pentru multe categorii de tineri.

“Stim ca una dintre principalele probleme cu care se confrunta tinerii este cea a locuintei, de aceea intentionam sa construim parteneriate cu bancile si sa sustinem dezvoltarea unor programe de creditare pentru cumpararea de locuinte, ne gandim la acordarea de sprijin financiar pentru reabilitarea locuintelor pentru familiile tinere”, a explicat Gabriela Firea.

Pe lista proiectelor prioritare pentru anul viitor vor fi digitalizarea si investitiile in infrastructura, dar si Programul Operational Educatie si Ocupare (POEO), in cadrul caruia va fi dezvoltat, printre altele, Registrul Unic National pentru Tineret.

De asemenea, Gabriela Firea a precizat ca trebuie definitivata de urgenta Legea Tineretului, un proiect blocat in Parlament de trei ani. Mai mult, vor fi stabilite prioritatile pentru urmatorii cinci ani in acest domeniu si vor fi reunite intr-o Strategie Nationala pentru Tineret.

“Dupa cum stiti, exista marea problema a clarificarii situatiei juridice a patrimoniului din domeniul tineretului. De multe ori nu se poate investi pentru ca nu se stie cine administreaza imobilele. Vom cauta solutii pentru gestionarea corecta a patrimoniului”, a completat Gabriela Firea.

Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse va dezvolta programe concrete pentru tineri, cum ar fi: granturi pentru cumpararea de locuinte, aparatura electronica pentru tele-munca, facilitati fiscale, construirea de crese si gradinite, continuarea programelor de finantare pentru start-up-uri, facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la o educatie de calitate.

La nivelul ministerului se intentioneaza si elaborarea unei legi a taberelor, care sa reglementeze organizarea, monitorizarea si controlul pentru acest tip de activitati. In plus, la nivelul fiecarui judet se va insista pe dezvoltarea infrastructurii in domeniul tineretului, prin folosirea fondurilor europene si din bugetul de stat: centre de tineret fixe si mobile, centre de agrement sau alte spatii dedicate tinerilor.

Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse a dat asigurari ca vor fi preluate, de la Ministerul Tineretului, toate posturile si persoanele care au atributii pentru acest domeniu, inclusiv pe cei implicati in gestionarea fondurilor europene.

De asemenea, toate casele de cultura ale studentilor si toate bazele cultural-sportive studentesti, inclusiv Complexul Tei, vor fi preluate de la Ministerul Sportului.

“Nu punem in pericol niciun proiect existent, indiferent de sursa de finantare. Le vom prelua pe toate in integralitate si le vom duce pana la capat. Ne dorim sa dezvoltam chiar mai multe, pentru a imbunatati bazele de agrement”, a adaugat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse le-a vorbit tinerilor despre importanta unui astfel de minister pentru identificarea si derularea programelor si politicilor publice tintite, care sa-i vizeze si sa-i sustina in mod real.

“Niciodata Romania nu a avut un minister care sa aduca laolalta politicile pentru tineri si familii, sub aceeasi umbrela. Niciodata gandirea acestor decizii nu a fost la comun si consider ca asa trebuie sa fie. Stiti bine ca sunt mama de tineri, am doi baieti scolari si unul care este la inceput de drum in viata! Pentru mine nu este doar o vorba sau o zicala, ci cred cu tarie ca, fara a investi in tineri, nu vom avea viitor”, a mai spus Gabriela Firea.

La intalnirea cu Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si Izabella Doboly, secretar de stat, au participat reprezentantii UNSR – Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, USR – Uniunea Studentilor din Romania, ANOSR – Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Consiliul Tineretului din Romania, Fundatia Nationala pentru Tineret (care gestioneaza fostul patrimoniu al UTC – n.red.), Consiliul National al Elevilor, Forumul Tinerilor din Romania, Consiliul Consultativ pe probleme de tineret al Consiliului Europei, Federatia Studentilor Basarabeni, Asociatia Miert, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Tineret Iasi.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta