Moscova nu agreează întrunirea cu președintele SUA. Dmitri Peskov: „SUA s-au angajat în acte ostile împotriva Rusiei”

Moscova nu agreează întrunirea cu președintele SUA. Dmitri Peskov: „SUA s-au angajat în acte ostile împotriva Rusiei”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Moscova nu agreează întrunirea cu președintele SUA. Dmitri Peskov: „SUA s-au angajat în acte ostile împotriva Rusiei”

( Redacția  – G4Media.ro ) Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, joi, într-un interviu la televiziunea de stat, că SUA s-au angajat în acte „ostile” împotriva Rusiei, fapt care complică luarea unei decizii din partea lui Vladimir Putin, în favoarea întâlnirii cu omologul sau american Joe Biden. „Nu putem înţelege situaţia: vedem oferte […]

( Redacția  – G4Media.ro )

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, joi, într-un interviu la televiziunea de stat, că SUA s-au angajat în acte „ostile” împotriva Rusiei, fapt care complică luarea unei decizii din partea lui Vladimir Putin, în favoarea întâlnirii cu omologul sau american Joe Biden.

„Nu putem înţelege situaţia: vedem oferte verbale de cooperare în domenii de interes reciproc. Pe noi ne interesează ceva, pe americani ceva şi, în mod firesc, putem interacţiona”, a spus Peskov potrivit Agerpres, care citează DPA şi TASS.

„În acelaşi timp, la doar o zi după sau chiar simultan după astfel de afirmaţii, de fiecare dată intervine o acţiune pentru descurajarea Rusiei sau pur şi simplu măsuri ostile. Aceasta complică analiza situaţiei de către partea rusă”, a spus el.

S-au scurs câteva săptămâni de când preşedintele SUA, Joe Biden, i-a propus omologului său rus Vladimir Putin să se întâlnească direct, posibil undeva în Europa, în cursul acestei veri.

Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat joi că o astfel de întâlnire ar putea avea loc doar dacă Rusia va fi tratată în mod echitabil de către SUA.

Biden a criticat de mai multe ori în ultimele săptămâni Rusia, acuzând-o de atacuri cibernetice şi ingerinţă electorală, impunând sancţiuni împotriva acesteia.

Politica „morcovului şi băţului”, la care recurge SUA, nu poate funcţiona în raport cu Rusia, a declarat Peskov la postul public de televiziune Pervîi Kanal.

„O astfel de politică – suni şi spui că suntem interesaţi de contacte, iar a doua zi anunţi sancţiuni – nu poate funcţiona”, a reiterat purtătorul de cuvânt al Kremlinului în acelaşi interviu.

La 13 aprilie, Biden i-a telefonat lui Putin şi i-a propus să se întâlnească pentru a discuta întregul spectru al relaţiilor bilaterale într-o terţă ţară în următoarele luni.

La 15 aprilie, Biden a emis un ordin executiv prin care SUA au impus sancţiuni împotriva a zeci de entităţi economice şi oficiali din Rusia, anunţând expulzarea a zece diplomaţi, ca răspuns la atacuri cibernetice împotriva unor agenţii guvernamentale americane şi amestecului în alegerile din 2020.

Moscova a ripostat după câteva zile cu contra-sancţiuni, expulzând un număr similar de diplomaţi şi interzicând intrarea în Rusia pentru o serie de înalţi responsabili americani. Mai mult, ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a recomandat ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, să se întoarcă la Washington pentru consultări, în condiţiile în care ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, fusese rechemat în ţară la 17 martie, după ce Biden a admis într-un interviu televizat că Putin este „un ucigaş”.

Moscova, a declarat Peskov miercuri, nu a răspuns încă oficial propunerii Washingtonului privind o eventuală întâlnire între Vladimir Putin şi Joe Biden, adăugând totuşi că această problemă este în studiu.

Relaţiile dintre cei doi rivali din perioada Războiului rece s-au deteriorat treptat, începând din 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, şi au ajuns la nivelul cel mai scăzut în ultimul timp, SUA imputând Rusiei atacuri cibernetice, campanii de dezinformare şi ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane, precum şi o politică revanşardă faţă de ţările vecine ei.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta