New York Times: Cum a permis UE ca Ungaria să devină un model iliberal. După ani de iluzii în care s-a complăcut, Bruxelles încearcă să-l oprească pe războinicul Viktor Orban

New York Times: Cum a permis UE ca Ungaria să devină un model iliberal. După ani de iluzii în care s-a complăcut, Bruxelles încearcă să-l oprească pe războinicul Viktor Orban
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • New York Times: Cum a permis UE ca Ungaria să devină un model iliberal. După ani de iluzii în care s-a complăcut, Bruxelles încearcă să-l oprească pe războinicul Viktor Orban

( Redacția – G4Media.ro ) După ce l-au răsfățat multă vreme, liderii Uniunii Europene îl consideră acum pe premierul Viktor Orban al Ungariei drept o amenințare existențială la adresa unui bloc care se consideră un model al drepturilor omului și al statului de drept, scrie New York Times. Orban și-a petrecut ultimul deceniu construindu-și constant […]

( Redacția – G4Media.ro )

După ce l-au răsfățat multă vreme, liderii Uniunii Europene îl consideră acum pe premierul Viktor Orban al Ungariei drept o amenințare existențială la adresa unui bloc care se consideră un model al drepturilor omului și al statului de drept, scrie New York Times.

Orban și-a petrecut ultimul deceniu construindu-și constant „statul iliberal”, așa cum numește cu mândrie Ungaria, cu ajutorul generoasei finanțare a UE. Chiar dacă proiectul său a adâncit fisurile în blocul comunitar, colegii săi președinți au ales să stea departe de treburile celuilalt.

Dar acum sfidarea și intransigența domnului Orban au avut un efect important, deși neintenționat: să servească drept catalizator pentru ca un sistem adesea lent al Uniunii Europene să acționeze pentru a proteja principiile democratice ale blocului.

La începutul acestui an, Curtea Europeană de Justiție va emite o decizie de referință: Are UE autoritatea de a-și condiționa fondurile de respectarea de către statele membre a valorilor de bază ale blocului? Acest lucru ar permite Bruxelles-ului să refuze finanțări de miliarde de euro țărilor care încalcă aceste valori.

UE a lucrat constant pentru un consens politic între liderii naționali. Dar Viktor Orban a împins Bruxelles-ul către un prag pe care l-a evitat de mult: supunerea lui la pedepse financiare, nu doar la pedepse politice.

Noua linie roșie ar putea ajuta la rezolvarea unei probleme vechi în timp ce creează altele noi. Nu în ultimul rând, ar putea invita Comisia Europeană, ramura executivă a blocului, să exercite un nou nivel de amestec în treburile statelor membre.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta