Noble Jump 21: Peste 4.000 militari români și NATO, trageri cu muniție reală la Cincu. Exercițiile contribuie la eforturile României în atingerea capacității operaționale a Comandamentului de la Sibiu

Noble Jump 21: Peste 4.000 militari români și NATO, trageri cu muniție reală la Cincu. Exercițiile contribuie la eforturile României în atingerea capacității operaționale a Comandamentului de la Sibiu
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Noble Jump 21: Peste 4.000 militari români și NATO, trageri cu muniție reală la Cincu. Exercițiile contribuie la eforturile României în atingerea capacității operaționale a Comandamentului de la Sibiu

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Peste 4.000 de militari români și aliați și aproape 600 de mijloace tehnice au executat marți, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” (CNII), din Cincu, exerciţii tactice cu trageri de luptă cu muniţie reală în cadrul exercițiului multinațional Noble Jump 2021, desfășurat sub umbrela exercițiului Steadfast Defender 21 […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Peste 4.000 de militari români și aliați și aproape 600 de mijloace tehnice au executat marți, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” (CNII), din Cincu, exerciţii tactice cu trageri de luptă cu muniţie reală în cadrul exercițiului multinațional Noble Jump 2021, desfășurat sub umbrela exercițiului Steadfast Defender 21 al NATO, ambele cu un rol important în susținerea pregătirilor pe care România le desfășoară pentru a atinge în viitor capabilitatea operațională inițială a Corpului Multinațional Sud-Est de la Sibiu.

Exercițiul Noble Jump 21, planificat de Comandamentul Suprem Aliat în Europa (SHAPE) și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite al NATO de la Napoli, reprezintă cea de-a treia etapă a exercițiului Steadfast Defender 21 și conține secvențe de pregătire și instruire a forțelor NATO prin dislocarea acestora într-un termen foarte scurt în România. Separat, Steadfast Defender 21 reunește 9.000 de militari din 20 de țări NATO și partenere și se desfășoară din Oceanul Atlantic, din Portugalia și până la Marea Neagră, în România.

Manevrele militare de marți, organizate cu prilejul Zilei Distinșilor Vizitatori la care a participat și ministrul apărării Nicolae Ciucă și oficiali NATO, au presupus exerciţii tactice cu trageri de luptă cu muniţie reală executate de către militari ai trupelor aliate ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) conduse de Turcia.

Nicolae Ciucă: Exercițiile conduc la descurajare și la asigurarea statelor membre din regiune

“Alianţa Nord-Atlantică îşi verifică permanent capacitatea de reacţie cât şi interoperabilitatea forţelor aliate prin aplicaţii militare. Exerciţiile reprezintă modalităţile principale pentru a ne antrena şi a constata capacitatea operațională a structurilor, activități care conduc nemijlocit la descurajare cât, mai ales, la asigurarea statelor membre din regiune”, a declarat, după prezența la Cincu, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă.

Alături de ministrul apărării, la eveniment au participat  parlamentari din Comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, șefi ai apărării din mai multe state membre ale NATO și amiralul Robert Burke, comandantul Comandamentului Aliat întrunit de la Napoli.

El a subliniat că, prin rotație, într-o abordare la 360 de grade, omni-direcţional, NATO planifică și execută exerciții majore cu o vizibilitate ridicată, iar anul acesta a fost rândul regiunii Mării Negre.

“O întreagă serie de exerciții ale NATO și multinaționale majore (DEFENDER, STEADFAST DEFENDER , NOBLE JUMP 2 și DACIA 21) sunt conectate într-un continuum acțional, aflându-se în diferite faze de execuție”, a explicat Nicolae Ciucă.

Pregătiri pentru atingerea capabilității operaționale inițiale a Corpului Multinațional Sud-Est de la Sibiu

Organizarea acestor exerciții militare în România facilitează și sprijină pregătirile desfășurate de România pentru atingerea capabilității operaționale inițiale a Corpului Multinațional Sud-Est de la Sibiu.

Subiectul s-a aflat și pe agenda discuțiilor de la începutul lunii mai dintre şeful Forţelor Terestre Române, generalul-maior Iulian Berdilă, comandantul Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est de la Sibiu, generalul-locotenent Tomiţă-Cătălin Tomescu, și generalul-locotenent John Kolasheski, comandantul Corpului V al Forţelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii.

Amintim că în contextul modificării radicale a mediului internațional de securitate și în baza angajamentelor internaționale asumate de România, țara noastră a prezentat la summitul NATO din 2018 o ofertă de constituire pe teritoriul național a unei capabilități multinaționale de comandă și control în domeniul terestru – HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziția NATO, ca element integrator al planurilor naționale și aliate de apărare. 

MNC-SE va avea statut de comandament militar internațional, subordonat unui comandament aliat, în afara structurii naționale de comandă și control.

La summitul NATO din iulie 2018 a fost acceptată propunerea României privind o structură de comandă a apărut în contextul în care țările NATO au adoptat cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece.

Ulterior, în decembrie 2018, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat și a aprobat conceptul de constituire pe teritoriul României a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est. De asemenea, în 2019, Ministerul Apărării Naționale a lansat o licitație publică referitoare la viitorul Comandament al Corpului Multinațional de Sud-Est, fiind precizată denumirea “Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East/HQ MNC-SE) în cazarma 562 Sibiu“.

Hotărârea pentru înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est a fost aprobată în iunie 2020.

În prezent, pe linie militară, România găzduiește o Unitate NATO de Integrare a Forțelor (NFIU), Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est de la București.

Atât NFIU din România, cât și cel din Bulgaria, împreună cu brigada de la Craiova se află sub structura de comandă a Comandamentului Multinațional de la București. Constituirea acestui comandament la nivel de corp de armată – o structură similară există deja în Polonia – ar asigura un lanț de comandă între unitățile aliate pe care România deja le găzduiește și Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli.


Distribuie articolul