Noi pași spre dictatură: coaliția PSD-PNL-UDMR discută proiecte legislative neconstituționale, care dau serviciilor secrete dreptul să propună legi!

Noi pași spre dictatură: coaliția PSD-PNL-UDMR discută proiecte legislative neconstituționale, care dau serviciilor secrete dreptul să propună legi!
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Noi pași spre dictatură: coaliția PSD-PNL-UDMR discută proiecte legislative neconstituționale, care dau serviciilor secrete dreptul să propună legi!

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Klaus Iohannis și coaliția sa de guvernământ transformă România într-un stat polițienesc, unde cetățenii nu vor avea voie să protesteze împotriva politicienilor, vor fi urmăriți de serviciile secrete și legile le vor face securiștii. Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR discută în acest moment alte proiecte legislative care să întărească statul polițienesc […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Klaus Iohannis și coaliția sa de guvernământ transformă România într-un stat polițienesc, unde cetățenii nu vor avea voie să protesteze împotriva politicienilor, vor fi urmăriți de serviciile secrete și legile le vor face securiștii.

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR discută în acest moment alte proiecte legislative care să întărească statul polițienesc în România: transformarea serviciilor secrete în actori cu dreptul de a elabora și propune legi, dezvăluie G4Media.ro! Noile vești vin după cele șocante de săptămâna trecută, când s-a aflat că aceeași coaliție patronată de președintele Klaus Iohannis pregătește o legislație care să scoată SRI de sub controlul judiciar și al Parlamentului.

Noile proiecte legislative pritocite de PSD, PNL și UDMR prevăd că SRI și SIE – adică serviciul de informații interne și cel de informații externe – vor avea drept de inițiativă legislativă. Așa ceva nu era permis până acum și nu este permis nici în țările democratice din Occident.

Inițiativa coaliției de guvernământ încalcă grosolan și Constituția României, care prevede clar, la Articolul 74, că au drept de inițiativă legislativă doar Guvernul, Parlamentul sau cetățenii, dacă se strâng cel puțin 100.000 de semnături.

În proiectul de lege privind organizarea și funcționarea SRI aflat în dezbaterea coaliției se menționează: „Art. 14 – Serviciul poate iniţia proiecte de acte normative care au legătură cu domeniul său de activitate, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/ aprobării“.

În proiectul de lege privind organizarea și funcționarea SIE se scrie: „Art. 5. – (1) În realizarea funcţiilor sale, Serviciul de Informaţii Externe are următoarele atribuţii principale: (…) r) inițiază sau, după caz, avizează proiectele de acte normative care au legătură cu domeniul său de activitate“.

În total, coaliția pregătește 10 legi care privesc funcționarea instituțiilor de forță: serviciile secrete, Armata, Ministerul de Interne, CSAT.

Până acum s-a descoperit că e vorba, de fapt, de încercarea de a transforma România într-o dictatură condusă de președinte cu ajutorul serviciilor secrete și nu, așa cum se întâmplă în democrațiile liberale, de Parlament și președinte ca reprezentanți aleși ai poporului.
Legile – pe care liberalii le-au apărat cu vehemență – prevăd, între altele, că ofițerii SRI nu vor mai da socoteală în fața procurorilor, că anchetarea SRI sau a lucrătorilor săi e posibilă doar cu aprobarea expresă a șefului statului sau a CSAT, că șefii SRI și SIE nu mai dau socoteală în fața Parlamentului și nici nu mai pot fi schimbați de acesta, că SRI capătă atribuții de organ de cercetare penală și primește pe mână instituția care interceptează convorbirile, dar și că solicitarea de a fi urmăriți ori interceptați cetățeni români nu mai trebuie validată de Parchetul General.

Nu mai departe de vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat o altă lege scandaloasă, care – dacă ar fi existat la vremea respectivă – ar fi permis arestarea tuturor protestatarilor împotriva corupției din perioada 2017-2018. E vorba de o lege care pedepsește cu închisoarea sau amendă penală „incitarea publicului“, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, din cauza „opiniei ori apartenenţei politice”. Se incriminează astfel „delictul de opinie”. Acesta a fost prezent în legislația românească până în 1989, în timpul dictaturii comuniste, și eliminat ulterior ca expresie a opresiunii și a cenzurii. Acum, Iohannis l-a reintrodus promulgând legea elaborată de coaliția PSD-PNL-UDMR.


Distribuie articolul