Nord Stream 2: Joe Biden își reafirmă opoziția față de gazoduct, însă consideră sancțiunile “o chestiune complicată care îi afectează pe aliaţii din Europa”

Nord Stream 2: Joe Biden își reafirmă opoziția față de gazoduct, însă consideră sancțiunile “o chestiune complicată care îi afectează pe aliaţii din Europa”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Nord Stream 2: Joe Biden își reafirmă opoziția față de gazoduct, însă consideră sancțiunile “o chestiune complicată care îi afectează pe aliaţii din Europa”

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Preşedintele american Joe Biden şi-a reiterat opoziţia faţă de proiectul de gazoduct germano-rus Nord Stream 2, menţionând că este vorba de o “chestiune complicată”, relatează vineri dpa. “Mă opun Nord Stream 2 de multă vreme”, a amintit Biden joi seara, potrivit Agerpres. Întrebat de ce controversatul proiect nu a […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Preşedintele american Joe Biden şi-a reiterat opoziţia faţă de proiectul de gazoduct germano-rus Nord Stream 2, menţionând că este vorba de o “chestiune complicată”, relatează vineri dpa.

“Mă opun Nord Stream 2 de multă vreme”, a amintit Biden joi seara, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce controversatul proiect nu a fost afectat de recentele sancţiuni impuse Rusiei de Washington, Biden a răspuns că este “o chestiune complicată care îi afectează pe aliaţii noştri din Europa”, adăugând că rămâne o problemă de actualitate.

Joe Biden este presat de Congres şi mai ales de republicani să ia măsuri pentru a împiedica finalizarea conductei ce va aduce gaz din Rusia în Europa prin Marea Baltică şi care este construită deja în proporţie de 95%.

Guvernul german a respins până acum orice intervenţie politică în masivul proiect, care este finanţat jumătate de compania rusă Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. În schimb, coordonatorul guvernului german pentru relațiile transatlantice a avertizat recent că “Nord Stream 2 este un obstacol în calea unui nou început, iar lucrările de construcție trebuie oprite”.

În ultimele săptămâni, SUA au sporit presiunile asupra Germaniei, secretarul de stat al SUA Antony Blinken având o primă, dar “scurtă întrevedere” cu ministrul german de externe Heiko Maas la Bruxelles, în marja participării la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO. În acest cadru, Blinken i-a transmis omologului german opoziția SUA față de conducta Nord Stream 2, afirmând că Washingtonul consideră acest proiect”o idee proastă, atât pentru Europa, cât şi pentru Statele Unite”.

Discuțiile Blinken – Maas pe acest subiect au avut loc după ce șeful diplomației germane a afirmase într-un interviu că stoparea proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar trebui să lege Rusia de Europa, prin Germania, ar duce la izolarea economică a Moscovei, împingând-o, din perspectivă geostrategică, în braţele Chinei.

Secretarul american de stat Antony Blinken a făcut apel recent la “toate entităţile implicate” în proiectul controversat al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania să se retragă “imediat”, pentru că în caz contrar riscă sancţiuni din partea SUA.

De altfel, înainte de participarea sa la NATO, Blinken a declarat într-o scurtă conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că va discuta cu omologul german despre conducta Nord Stream 2 pe care SUA o consideră o “afacere proastă” și care contravine obiectivelor de securitate energetică ale Europei. La rândul său, Jens Stoltenberg a subliniat că există și alte state europene, în special din est, care privesc proiectul Nord Stream 2 ca pe o încercare geopolitică de a diviza Europa.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta