Noua era in Germania, Olaf Scholz a devenit cancelar. 500 euro alocatie pentru fiecare copil acordata parintilor

Noua era in Germania, Olaf Scholz a devenit cancelar. 500 euro alocatie pentru fiecare copil acordata parintilor
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Noua era in Germania, Olaf Scholz a devenit cancelar. 500 euro alocatie pentru fiecare copil acordata parintilor

( Lavinia Popa – externe – AK-24 ) Social-democratul Olaf Scholz a fost numit miercuri al noualea cancelar al Germaniei, intr-o scurta ceremonie care a avut loc la Berlin, relateaza DPA, citata de Agepres. Presedintele Frank-Walter Steinmeier l-a investit pe Scholz la Palatul Bellevue, dupa care noul cancelar va reveni in Bundestag pentru a depune […]

( Lavinia Popa – externe – AK-24 )

Social-democratul Olaf Scholz a fost numit miercuri al noualea cancelar al Germaniei, intr-o scurta ceremonie care a avut loc la Berlin, relateaza DPA, citata de Agepres.

Presedintele Frank-Walter Steinmeier l-a investit pe Scholz la Palatul Bellevue, dupa care noul cancelar va reveni in Bundestag pentru a depune juramantul.

Anterior miercuri, parlamentarii l-au ales pe Scholz in functia de cancelar, cu 395 de voturi pentru si 303 impotriva. El va conduce un guvern de coalitie de centru-stanga, format din social-democrati (SPD), ecologisti (Verzi) si liberal-democrati (FDP).

Angela Merkel se retrage astfel din politica, dupa ce a condus 16 ani cea mai mare economie din Europa. Blocul sau conservator, CDU/CSU, trece in opozitie.

„Coalitia semafor”, asa este denumit noul guvern, dupa culorile partidelor implicate: social-democratii (rosu), Liberalii (galben) si Verzii.

Totul se schimba din punct de vedere politic si, daca noul guvern isi va tine promisiunile, vor avea loc schimbari sociale de anvergura, noteaza BBC.

Principalele planuri ale celor trei partide:

Eliminarea treptata a carbunelui va fi accelerata, pana in 2030, fata de obiectivul anterior de 2038.

Pana in 2030, sursele regenerabile ar trebui sa asigure 80% din energia electrica a tarii.

Tot pana in 2030, coalitia doreste ca pe drumurile germane sa circule 15 milioane de vehicule electrice.

Exista, de asemenea, propuneri sociale semnificative si generoase: acces mai usor la ajutoare sociale si o crestere a salariului minim la 12 euro pe ora.

Actualul sistem de asistenta sociala pentru copii, Kindergeld – o plata lunara pentru fiecare copil catre parinti, care variaza in functie de venitul acestora – va fi inlocuit cu un nou sistem. Acesta ar urma sa ofere parintilor o plata lunara de 500 de euro pentru fiecare copil, indiferent de mijloacele acestora.

Acestea sunt politici care, potrivit unui sondaj recent, se bucura de un sprijin public considerabil.

Insa alegatorii par sa fie divizati in privinta altor planuri, cum ar fi legalizarea canabisului si propunerea coalitiei de a pune capat unei legi vechi care ii impiedica pe medici sa faca publicitate pentru serviciile de avort.

Exista si un plan de reducere a varstei de vot de la 18 la 16 ani, insa nu pare sa fi captat aspiratiile publicului. Doar 30% dintre respondentii la sondaj au aprobat aceasta idee.


Distribuie articolul