Noul an va aduce schimbări la CCR. Cum se va schimba raportul de forţe?

Noul an va aduce schimbări la CCR. Cum se va schimba raportul de forţe?
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Noul an va aduce schimbări la CCR. Cum se va schimba raportul de forţe?

( Ana Ion – TheEpochTimes ) Noul an va aduce schimbări în cadrul Curţii Constituţionale a României. Nu, nu este vorba despre mult promisa reformă a CCR de care politicienii au uitat, evident, odată ce au câştigat alegerile, ci de o schimbare a componenţei curţii în condiţiile în care mandatele a trei judecători, inclusiv cel […]

( Ana Ion – TheEpochTimes )

Noul an va aduce schimbări în cadrul Curţii Constituţionale a României. Nu, nu este vorba despre mult promisa reformă a CCR de care politicienii au uitat, evident, odată ce au câştigat alegerile, ci de o schimbare a componenţei curţii în condiţiile în care mandatele a trei judecători, inclusiv cel al preşedintelui Valer Dorneanu, expiră.

Preşedinţia, Senatul şi Camera Deputaţilor vor trebui să vină cu noi propuneri. PSD şi PNL vor avea un număr egal de judecători, balanţa fiind înclinată de reprezentantul UDMR, scrie Adevărul.

Judecătorii care vor părăsi CCR-ul sunt Valer Dorneanu, numit în 2013 de Camera Deputaţilor pentru un mandat de 9 ani la CCR, prin sprijinul partidului din care a făcut parte – PSD, Mona Pivniceru, ajunsă la Curte cu sprijinul PNL şi prin votul Senatului din 2013 şi fostul şef al DNA, Daniel Morar, numit în funcţie în 2013 de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Klaus Iohannis şi PNL vor avea controlul a două dintre numiri, cea a Preşedinţiei şi cea a Senatului, în timp ce PSD o va face pe cea de la Camera Deputaţilor.

În urma noii numiri, Klaus Iohannis va avea trei judecători numiţi de el, adică pe Livia Stanciu, Simina Tănăsescu şi noua propunere, în timp ce PNL va avea un singur magistrat. Raportul de forţe PSD-PNL (Iohannis) în CCR va fi de 4 la 4. În consecinţă, balanţa raporturilor de putere din interior va fi înclinată de magistratul provenit din rândurile UDMR, Attila Varga.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta