O analiza personala a conflictului ce sta sa reizbucneasca la granita estica a Ucrainei

O analiza personala a conflictului ce sta sa reizbucneasca la granita estica a Ucrainei
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • O analiza personala a conflictului ce sta sa reizbucneasca la granita estica a Ucrainei

La granita estica a Ucrainei încep să se intensifice tensiunile. Din cauza vidului informational, manipularile ordinare au inceput sa acapareze spatiul media. Deocamdata exista speculatii privitoare la cine a inceput, Rusia sustine ca provocarea a inceput de la politicienii din Ucraina, iar Ucraina sustine ca Rusia este cea care doreste escaladarea conflictului, masand la granita […]

La granita estica a Ucrainei încep să se intensifice tensiunile. Din cauza vidului informational, manipularile ordinare au inceput sa acapareze spatiul media. Deocamdata exista speculatii privitoare la cine a inceput, Rusia sustine ca provocarea a inceput de la politicienii din Ucraina, iar Ucraina sustine ca Rusia este cea care doreste escaladarea conflictului, masand la granita sa estica circa 15.000 de soldati si tehnica moderna de lupta.

Se zvoneste ca armata ucraineana a inceput sa atace fara motiv pozitiile separatistilor rusi din regiunea Donbas. Drept urmare separatistii rusi au inceput recrutarile, normal ca Rusia a masat trupe, de ce? Logic deoarece miscarile facute in Ucraina duc la ideea initierii unui conflict, iar Rusia nu poate ramane indiferenta. Asta ar fi varianta rusa.

Pe de alta parte exista o presiune teribila a nationalistilor ucrainieni, probabil incurajati de anumite cercuri de interese care vad in tensionarea situatiei din Ucraina o afacere buna pentru complexul militar-industrial.

 Cum vad eu situatia ?

In caz de escaladare a conflictului Rusia va reactiona, ganditi-va ca in regiunea Donbas sunt aproape 80% rusi, iar retensionarea ca duce probabil la un scenariu similar Crimeei, Putin pentru a nu face Rusia partasa, va sprijini crearea unei republici independente, care in afara de Donbas va cuprinde si zone din sudul regiunilor Zapoijea si Herson. Aceasta miscare a Rusie va fi una strategica fiinca nu doar ca va face legatura terestra dintre Rusia si Peninsula Crimeea, dar va bloca pe un spatiu larg, accesul Ucrainei la Marea Neagra. Deasemenea Rusia va folosi aceste „republici independente” ca o „centura sanitara de protectie”.

Cred ca acesta este punctul de vedere al Rusiei, dar al Ucrainei?

Ucraina pe cealalta parte are o singura problema si anume conducta de gaze Nord Stream 2.

In momentul cand aceasta va deveni operationala, ucrainienii isi pot lua adio de la relevanta lor in privinta gazelor. Rusii pot oricand intrerupe transportul prin conducta ucraineana fara ca beneficiarul numit Europa sa sufere. Practic, Ucraina devine o tara fara relevanta strategica, intensificand conflictele aceasta spera sa blocheze noua cale de gaze catre Europa. Iata si motivul pentru care Rusia nu va actiona direct in acest conflict, ci va actiona exact ca in Crimeea, iar zonele care-si vor declara independenta nu se vor alipi la Rusia. Dar acestea vor adera la CSI.

Dar de ce se implica americanii?

In primul rand datorita conductei de gaze Nord Stream2. Prin blocarea noului proiect, SUA spera sa impiedice o apropiere dintre Rusia si Germania. Acesta este unul dintre cosmarurile administratiei americane. Rusia si Germania se completeaza atat de bine incat o apropiere dintre cele doua ar putea genera un cutremur global, care ar arunca SUA in derizoriu pornita acum intr-un conflict surd cu China. Germania are capacitatea de a trage intreaga Europa dupa ea, iar tehnologia germana va gasi in Rusia un partener energetic exceptional. O alianta dintre cele doua tari ar crea un pol de putere foarte puternic, pentru multe decenii.

Ne avantajeaza, sau nu situatia ?

Acum in nici un fel. Romania este impinsa in mod aberant in acest conflict. In caz de razboi, aprovizionarea militara a Ucrainei se va face prin Romania, motiv pentru care Rusia va incepe, daca nu a si inceput miscari de destabilizare a situatiei din tara. Cei care vedem cu alti ochi, le observam, de o saptamana prin miscarile de strada. In mare, nu stiu daca analiza mea este credibila, vis-a-vis la ceea ce se intampla in Ucraina. Personal nu vad acest conflict decat in premisa unui razboi comercial si a unei incercari de reasezare geo-strategica, in care noi trebuie sa jucam inteligent.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta