Operaționalizarea Nord Stream II nu va fi posibilă cel mai probabil până la jumătatea anului 2022

Operaționalizarea Nord Stream II nu va fi posibilă cel mai probabil până la jumătatea anului 2022
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Operaționalizarea Nord Stream II nu va fi posibilă cel mai probabil până la jumătatea anului 2022

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 din Rusia spre Germania se va prelungi cel mai probabil până în a doua jumătate a anului 2022, a declarat joi autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei Bundesnetzagentur (BNetzA), transmite AFP, preluat de Agerpres.  Autoritățile germane așteaptă ca societatea care […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 din Rusia spre Germania se va prelungi cel mai probabil până în a doua jumătate a anului 2022, a declarat joi autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei Bundesnetzagentur (BNetzA), transmite AFP, preluat de Agerpres

Autoritățile germane așteaptă ca societatea care operează gazoductul, “Nord Stream 2 AG”, cu sediul în Elveția, să prezinte documente pentru a relua procesul de certificare, a declarat președintele BNetzA, Jochen Homann, într-o conferință de presă. Conducta va trebui apoi să fie aprobată și de Comisia Europeană, a spus el, „ceea ce înseamnă că deciziile în acest sens nu vor fi luate în prima jumătate a anului”.

Nord Stream 2 a fost finalizat în septembrie, dar procesul de certificare pentru controversatul gazoduct, care trece pe sub Marea Baltică, a fost suspendat la jumătatea lunii noiembrie de BNetzA.

Filiala care urmează să opereze partea germană a Nord Stream 2 nu îndeplinește condițiile pentru a fi un „operator de transport independent”. Conducta ar putea fi certificată doar „dacă acest operator ar fi organizat într-o formă legală în conformitate cu legislația germană”, a declarat anterios Agenția Federală de Rețele (Bundesnetzagentur) din Germania.

Bundesnetzagentur trebuie să se sigure în special că Nord Stream 2 respectă regulile UE care cer ca proprietarii de conducte să fie separaţi de furnizorii de gaze, atunci când ajung şi trec prin apele şi teritoriul Germaniei, punând în aplicare noua directivă europeană privind gazele naturale, negociată de președinția română a Consiliului Uniunii Europene în anul 2019 și care a intrat în vigoare în același an. Directiva a scutit conductele existente, însă ea se aplică celor noi. Așadar, Rusia va trebui să împartă controlul asupra noului său gazoduct Nord Stream 2 către Germania, în conformitate cu normele antitrust ale Uniunii Europene.

Potrivit Gazprom, o cantitate de 5,6 miliarde metri cubi de gaze naturale ar fi putut fi livrată prin Nord Stream 2 până la finele acestui an. Conducta va permite, așadar, dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Însă, proiectul în valoare de 12 miliarde de dolari este afectat de ani de zile de întârzieri și a atras critici dure din partea aliaților Germaniei din estul Uniunii Europene, precum Polonia, și din partea Statelor Unite.

Criticii spun că proiectul va crește dependența Europei de gazul rusesc, iar Ucraina l-a descris ca fiind o „armă geopolitică”.

Săptămâna aceasta, noul guvern german a amenințat că va bloca funcționarea gazoductului în cazul în care Rusia invadează Ucraina, pe fondul alarmei tot mai mari privind mișcările trupelor rusești la graniță.

„În cazul unei noi escaladări, acest gazoduct nu ar putea intra în funcțiune”, a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta