”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, printre care și România, își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, printre care și România, își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • ”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, printre care și România, își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) Europol, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, între care și România, și-au unit forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor de redresare NextGenerationEU. Părțile implicate în ”Operațiunea Santinela” vor face schimb de informații timp de cel puțin un an și vor sprijini coordonarea […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

Europol, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, între care și România, și-au unit forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor de redresare NextGenerationEU.

Părțile implicate în ”Operațiunea Santinela” vor face schimb de informații timp de cel puțin un an și vor sprijini coordonarea operațiunilor de combatere a fraudării banilor europeni destinați redresării post-COVID-19.

”Pandemia COVID-19 a afectat profund societățile și economiile la nivel global. NextGenerationEU, parte a celui mai mare pachet de stimulare lansat în Uniunea Europeană, va sprijini statele membre afectate de pandemia COVID-19. Prevenirea infracțiunilor transfrontaliere se află în centrul mandatului Europol și ne angajăm pe deplin să sprijinim statele membre în lupta împotriva oricărei încercări de crimă organizată. Mesajul nostru este clar: orice amenințare la adresa fondului NextGenerationEU reprezintă o amenințare directă la adresa bunăstării financiare a Uniunii Europene și a cetățenilor săi. Operațiunea Santinela va consolida răspunsul nostru comun la fraudă”, a transmis directorul executiv al Europol,  Catherine de Bolle, potrivit unui comunicat.

Europol anticipează că grupările infracționale active în Uniunea Europeană și în afara acesteia, care s-au adaptat în timpul pandemiei, vor folosi orice oportunitate pentru a maximiza profiturile ilegale.

Prin urmare, instituția care luptă împotriva criminalității grave se așteaptă la un val de fraude cu aceste fonduri de redresare.

Prin urmare, Europol va stabili un mecanism intern dedicat pentru a procesa datele operaționale, a dirija schimburile de informații și a sprijini cazurile în curs de desfășurare. Activitățile comune vor viza frauda, precum și evaziunea fiscală, frauda în domeniul accizelor, corupția, deturnarea de fonduri și spălarea banilor.

Bugetul pe termen lung al UE și NextGenerationEU (NGEU – instrumentul temporar conceput pentru a stimula redresarea) formează cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată în Europa. Un cuantum total de 2 018 miliarde de euro (prețuri actuale) va ajuta la reconstruirea Europei în perioada de după pandemia de COVID-19.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare, în valoare de peste 800 de miliarde de euro, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus. Acesta este format din:

  • Mecanismul de redresare și reziliență: elementul central al instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare de 723,8 miliarde de euro disponibile pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor întreprinse de țările UE, ce pot fi contractate prin prezentarea unor planuri naționale de redresare și reziliență. România dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi, acestea din urmă fiind contractate la o dobândă foarte avantajoasă, de 0,085%, iar planul său a fost deja adoptat de Comisia Europeană la 27 septembrie.
  • Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-UE): NextGenerationEU include, de asemenea, 50,6 miliarde de euro pentru REACT-EU. Este vorba despre o nouă inițiativă care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de remediere a consecințelor crizei prin intermediul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus și al Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus. Ea va contribui la o redresare ecologică, digitală și robustă a economiei. Fondurile vor fi direcționate către:
    – Fondul european de dezvoltare regională (FEDR)
    – Fondul social european (FSE)
    – Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).
  • NextGenerationEU va suplimenta în același timp fondurile pentru alte programe sau fonduri europene, precum Orizont 2020, InvestEU, dezvoltarea rurală sau Fondul pentru o tranziție justă (JTF).

Distribuie articolul