Orban: „Cîțu mai poate fi premier doar cu sprijinul PSD. Ar fi un dezastru pentru PNL și pentru România“

Orban: „Cîțu mai poate fi premier doar cu sprijinul PSD. Ar fi un dezastru pentru PNL și pentru România“
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Orban: „Cîțu mai poate fi premier doar cu sprijinul PSD. Ar fi un dezastru pentru PNL și pentru România“

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Ludovic Orban, președintele PNL, rămâne pe poziții și afirmă că, dacă va câștiga alegerile din partid pe 25 septembrie, va prelua și funcția de premier. Se continuă astfel un război al declarațiilor, pentru că președintele țării, Klaus Iohannis, a afirmat chiar în aceeași zi că nu vede motive să-l schimbe […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Ludovic Orban, președintele PNL, rămâne pe poziții și afirmă că, dacă va câștiga alegerile din partid pe 25 septembrie, va prelua și funcția de premier. Se continuă astfel un război al declarațiilor, pentru că președintele țării, Klaus Iohannis, a afirmat chiar în aceeași zi că nu vede motive să-l schimbe pe Cîțu din funcție chiar dacă acesta va pierde alegerile. E cel mai puternic suport pe care șeful statului i-l poate da protejatului său.

Miza postului de premier o reprezintă banii publici. Cine este șeful Guvernului are în mână și resursele bugetare care trebuie împărțite către primari. De aceea atât Orban, cât și tabăra Iohannis-Cîțu insistă pe ideea identității premierului după 25 septembrie. Atât timp cât vor ști că depind de Cîțu pentru a primi banii „de la centru“, membrii PNL din conducerile filialelor vor vota cu acesta.

Tocmai de aceea Orban insistă că, dacă rămâne președintele PNL, va prelua șefia Guvernului. El transmite astfel mesajul subliminal că delegații liberali de la Congres nu sunt obligați să-l voteze pe Cîțu pentru că acesta nu va mai avea putere de decizie după Congres, dacă pierde.

Întrebat marți seara dacă evacuarea lui Florin Cîțu din fruntea Executivului n-ar fi o concesie făcută față de USR-PLUS, Orban a răspuns, conform News.ro, că interesul partidului și al României prevalează în fața unui orgoliu personal: „Ce este mai important? Să asigurăm României un Guvern cu o majoritate parlamentară coerentă, care are un program de guvernare, sau să fim orgolioși și să nu acceptăm astfel de condiții? Problema e simplă. Dacă vrem să refacem coaliția, trebuie să ne așezăm la masă și să ajungem la o înțelegere cu USR-PLUS, ținând cont de pozițiile părților. Cîțu mai poate fi premier doar cu sprijinul PSD, ceea ce ar fi o catastrofă și pentru PNL, și pentru România“.

Șeful PNL a adăugat că Iohannis ar trebui să țină cont de interesele PNL, care în acest moment sunt contrare unei alianței cu PSD. În ciuda celor declarate public de șeful statului, Orban dă asigurări că acesta îl va nominaliza ca premier, dacă va fi cazul.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta