Orban şi Cîţu îl contrazic pe Dan Barna: Singurul care poate decide demiterea unui ministru este premierul

Orban şi Cîţu îl contrazic pe Dan Barna: Singurul care poate decide demiterea unui ministru este premierul
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Orban şi Cîţu îl contrazic pe Dan Barna: Singurul care poate decide demiterea unui ministru este premierul

( TheEpochTimes ) După ce vicepremierul Dan Barna a afirmat, la Digi24, că fiecare partid din coaliţia de guvernare îşi evaluează propriii miniştri, iar o decizie de remaniere se ia doar cu acordul USR-PLUS, preşedintele PNL Ludovic Orban şi premierul Florin Cîţu au ieşit în public cu declaraţii care îl contrazic. Concret, cei doi lideri […]

( TheEpochTimes )

După ce vicepremierul Dan Barna a afirmat, la Digi24, că fiecare partid din coaliţia de guvernare îşi evaluează propriii miniştri, iar o decizie de remaniere se ia doar cu acordul USR-PLUS, preşedintele PNL Ludovic Orban şi premierul Florin Cîţu au ieşit în public cu declaraţii care îl contrazic.

Concret, cei doi lideri PNL au precizat, în declaraţii separate, că fiecare partid din coaliţia de guvernare îşi evaluează propriii miniştri, dar ultima decizie în ceea ce priveşte remanierea unui membru al Executivului va fi luată întotdeauna doar de premier.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri la Palatul Victoria, premierul Florin Cîţu a răspuns întrebării unui jurnalist pe această temă, precizând:

„Ştiu că această Constituţie este interesantă pentru dumneavoastră din alte puncte de vedere. Eu respect Constituţia. Şi în Constituţie se spune foarte clar cum se face o remaniere. Restul, discuţii politice, ce se întâmplă în spate, asta este altceva. Atributul remanierii, aşa cum spune Constituţia, în momentul în care se ia o decizie este doar decizia premierului, care ia ultima decizie. În rest, putem avea discuţii tot timpul, dar eu vorbesc despre Constituţie şi despre atribuţiile fiecărei persoane în Guvernul României”.

La rândul său, şeful Camerei Deputaţilor, preşedintele PNL Ludovic Orban a făcut o declaraţie pe aceeaşi temă într-o notă similară.

„Dacă vă interesează acest subiect, citiţi Constituţia. Ştiţi foarte bine care e procedura. Procedura spune că mandatul unui ministru încetează prin demisie, prin, Doamne fereşte!, deces sau prin demitere. Demiterea se face la propunerea premierului, prin decizia preşedintelui. Noi ne dorim ca toţi miniştrii să aibă performanţă, să nu fie necesară remanierea niciunui ministru”, a susţinut şeful PNL.

Declaraţiile liderilor PNL vin în contextul în care vicepremierul Dan Barna afirmase anterior că „premierul poate să remanieze un ministru din partid, dar acest lucru presupune remanierea întregii coaliţii”.

„Nu există varianta în care premierul ia cu mâna un ministru de la noi fără acordul nostru. Nu există nici varianta ca eu, unul dintre liderii Coaliţiei, să facă acest lucru cu un ministru PNL. Restul sunt speculaţii, glume”, a mai adăugat copreşedintele USR-PLUS.

Precizăm că, săptămâna trecută, şeful Executivului, Florin Cîţu, anunţase că, în vară, se va face o primă evaluare a miniştrilor, de către „singurul premier”, urmând ca, dacă execuţia bugetară este „foarte proastă”, va fi posibil „să avem nevoie de un alt expert”.


Distribuie articolul