Parlamentul majoreaza termenul maxim în care instanţele sunt obligate să pronunţe deciziile în procesele penale

Parlamentul majoreaza termenul maxim în care instanţele sunt obligate să pronunţe deciziile în procesele penale
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Parlamentul majoreaza termenul maxim în care instanţele sunt obligate să pronunţe deciziile în procesele penale

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes ) Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege care majorează la 120 de zile (de la finalizarea dezbaterilor) termenul maxim în care instanţele sunt obligate să pronunţe deciziile în procesele penale. Motivarea deciziei trebuie să fie publicată în ziua pronunţării sentinţei. S-au înregistrat 244 […]

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes )

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege care majorează la 120 de zile (de la finalizarea dezbaterilor) termenul maxim în care instanţele sunt obligate să pronunţe deciziile în procesele penale.

Motivarea deciziei trebuie să fie publicată în ziua pronunţării sentinţei.

S-au înregistrat 244 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă”, 40 de abţineri, iar 3 parlamentari nu au vrut să voteze.

Este vorba despre o iniţiativă legislativă a PNL şi USR-PLUS de modificare a Codului de Procedură Penală, care vine după „nucleara” dată recent de Curtea Constituţională.

„Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, se arată în iniţiativa legislativă.

Pe 7 aprilie, CCR a decis că instanţele de judecată sunt obligate să publice motivarea hotărârilor judecătoreşti penale definitive în acelaşi timp cu pronunţarea sentinţei, mişcare ce ar fi aruncat practic în aer sistemul de justiţie fără această intervenţie a Parlamentului.

Acum, legea care majorează la 120 de zile termenul maxim în care judecătorii sunt obligaţi să pronunţe deciziile în procesele penale, va merge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta