( Dan Tăpălagă – G4Media.ro ) Construcția de spitale, autostrăzi și investiții în modernizarea infrastructurii feroviare, reabilitarea clădirilor, digitalizare, educație, producția de energie regenerabilă și reîmpăduriri – acestea sunt principalele direcții din Programul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), în valoare de 30 de miliarde de euro, bani europeni, a explicat vicepremierul Dan Barna într-un […]
( Dan Tăpălagă – G4Media.ro )
Construcția de spitale, autostrăzi și investiții în modernizarea infrastructurii feroviare, reabilitarea clădirilor, digitalizare, educație, producția de energie regenerabilă și reîmpăduriri – acestea sunt principalele direcții din Programul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), în valoare de 30 de miliarde de euro, bani europeni, a explicat vicepremierul Dan Barna într-un interviu pentru G4Media.ro. Potrivit acestuia, toate proiectele vor trebui nu doar începute, ci și finalizate până în 2026, altfel banii vor fi pierduți.
Aceasta ar fi marea diferență față de programele anterioare cu fonduri UE. ”Te angajezi la nişte rezultate, nu-ştiu, 2000 de kilometri de cale ferată reabilitaţi. 700 de vagoane renovate, făcute la standard modern. Trei spitale, şapte spitale judeţene. Dacă ai obţinut rezultatul, primeşti banii, dacă nu l-ai obţinut, dacă în loc de 700 de vagoane reabilitezi 500, nu primeşti niciun euro”, a declarat Barna.
Potrivit acestuia, încă nu este clar dacă spitalele regionale vor fi construite cu bani europeni sau doar anumite componente ale acestora, dat fiind timpul relativ scurt în care vor trebui finalizate.
Alte declarații relevante
- În 4-5 ani poţi să faci un spital în regulă. La cele regionale, o să vedem care e stadiul de maturitate al proiectului la momentul acesta, adică e discuţia care se poartă în aceste zile, nu e ceva teoretic, şi, în funcţie de aceste concluzii, o să vedem dacă introducem în program întregul spital sau doar o componentă de ambulatoriu, spre exemplu, adică încercăm să punem lucruri pe care ştim cu siguranţă că putem să le şi realizăm.
- Aici avem discuțiile în momentul acesta în coaliție – dacă digitalizare înseamnă acel cloud guvernamental în care toate instituțiile să se conecteze – și asta e o direcție, și mai este și componenta cumva pentru cetățeni, legată de cetățenia digitală, legată de lucrurile acestea prin care îți ușurezi legătura cu instituțiile, debirocratizarea sau, mă rog, ăsta e cu efect de debirocratizare, care pentru noi e o componentă importantă.
- Bucăţile de autostradă pentru închis coridoarele şi Autostrada Moldovei şi Coridorul spre Vest, evident. Partea de, repet, investiţii pentru prima dată în reabilitare şi modernizare de infrastructură feroviară, pentru că avem şi compenenta aceea, proiectele trebuie să acopere, 37% să fie verzi.
- Sunt, tot așa, 2 miliarde în partea de educație, dar mai este și o componentă de acces, dar o să venim în zilele următoare, când vom prezenta programul cu cifrele exacte, că acum sunt doar sumele brut. Este o componentă importantă pe ceea ce încercăm să fie reabilitarea și modernizarea clădirilor
- Cealaltă componentă importantă legată de digitalizare, unde trebuie să avem 20 la sută. Și asta vine cumva, o legăm de, sau, o legăm… se numește Digitalizare și Energetică. Cam aceștia sunt pilonii principali. Și producția de energie regenerabilă și impactul acesta pe zona energetică, aici e în continuare o discuție foarte importantă, cum alocăm resursele.