Pe cine va susține primarul Timișoarei la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR PLUS? Fritz: Vom vedea pe cine voi susține atunci când știu toți candidații/ Dan Barna sută la sută este ce trebuie pentru partidul USR-PLUS acum

Pe cine va susține primarul Timișoarei la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR PLUS? Fritz: Vom vedea pe cine voi susține atunci când știu toți candidații/ Dan Barna sută la sută este ce trebuie pentru partidul USR-PLUS acum
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Pe cine va susține primarul Timișoarei la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR PLUS? Fritz: Vom vedea pe cine voi susține atunci când știu toți candidații/ Dan Barna sută la sută este ce trebuie pentru partidul USR-PLUS acum

( Dan Tăpălagă  – G4Media.ro ) Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că va decide pe cine va sprijini la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR-PLUS atunci când vor fi anunțați toți candidații. ”Deocamdată și-a declarat-o Dan Barna care este vicepremier al României, care a adus USR-Plus acolo unde este […]

( Dan Tăpălagă  – G4Media.ro )

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că va decide pe cine va sprijini la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR-PLUS atunci când vor fi anunțați toți candidații.

”Deocamdată și-a declarat-o Dan Barna care este vicepremier al României, care a adus USR-Plus acolo unde este și care este perfect calificat să fie președintele partidului fuzionat, dar persoana pe care o voi susține în mod public o voi alege atunci când tabloul integral este cunoscut”, a declarat Fritz pentru G4Media.ro

Primarul Timișarei a precizat că ”Dan Barna sută la sută este ce trebuie pentru partidul USR-Plus acum”. Întrebat dacă va candida, Fritza a răspuns: ”Nu. Absolut nu”.

Dan Tăpălagă: Cele două mari partide din coaliție, PNL și USR-Plus se pregătesc de alegeri interne. Veți candida la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR și Plus?
Dominic Fritz: Nu. Absolut nu. Și cred că vom avea niște candidați la președinție foarte-foarte bine calificați. Dan Barna…

Dan Tăpălagă: De ce nu? De ce e așa de îngrozitoare perspectiva asta?
Dominic Fritz: Pentru că eu cred că rolul meu și pasiunea mea este foarte clar Timișoara, eu sunt primar al Timișoarei, asta este unde vreau să-mi investesc energia, cu asta pot să contribui ca USR-Plus să crească la nivel național și să dovedească. Iar, avem politicieni naționali, care, încă o dată, sunt foarte calificați să conducă partidul în această nouă etapă.

Dan Tăpălagă: Cum ați interpretat problemele șefului dumneavoastră de partid, Dan Barna, în chestiunea fondurilor europene? Cum ați văzut-o?
Dominic Fritz: Eu, să fiu sincer, pentru mine e ciudat cum această temă a reapărut, reapare într-o anumită periodicitate, iar speța în sine… el a explicat destul de bine despre ce este vorba și sunt absolut convins că vom vedea că e doar, cum se spune? Fum fără foc, parcă așa se spune?

Dan Tăpălagă: Cine ați prefera să câștige președinția PNL, vorbim de partidul partener. Ludovic Orban sau Florin Cîțu?
Dominic Fritz: Eu țin cu propria mea echipă și ce căpitan își alege cealaltă echipă este alegerea și treaba lor, pe care o respect. Eu am convingerea că voi putea lucra cu amândoi, l-am cunoscut și pe Ludovic Orban și pe Florin Cîțu și cred că voi putea colabora cu amândoi.

Dan Tăpălagă: Iar de la dumneavoastră, de la USR-Plus, țineți cu… domnul Barna, presupun?
Dominic Fritz: Și la noi la fel, o să vedem cine își va declara candidatura. Deocamdată și-a declarat-o Dan Barna care este vicepremier al României, care a adus USR-Plus acolo unde este și care este perfect calificat să fie președintele partidului fuzionat, dar persoana pe care o voi susține în mod public o voi alege atunci când tabloul integral este cunoscut.

Dan Tăpălagă: Aha, deci nu sunteți hotărât, încă?
Dominic Fritz: Poftim?

Dan Tăpălagă: Deci nu sunteți hotărât pentru domnul Barna. Doar că e șeful de partid…
Dominic Fritz: Eu nu știu cine va candida, în afară de el. Dacă el va rămâne singurul candidat, binențeles că îl voi susține și vom vedea pe cine voi susține atunci când știu toți candidații, dar, încă o dată, Dan Barna sută la sută este ce trebuie pentru partidul USR-Plus acum.

Dan Tăpălagă: Cum evaluați relația dumneavoastră cu premierul Cîțu, cu guvernul? În sensul că, vă ajută, aveți un partener în guvern sau aveți de suferit de pe urma tensiunilor politice care au existat între partenerii de coaliție?
Dominic Fritz: Nu, eu până acum am avut un raport bun cu guvernul, cu siguranță ajută și faptul că avem un vicepremier foarte implicat, am un raport extraordinar de bun cu Dan Barna dar și despre Florin Cîțu nu vreau să mă plâng – acum am avut o situație, într-adevăr, apropos de Colterm, în care era vorba să fim susținuți inclusiv de Guvernul României pentru această criză cu certificatele, unde se pare că nu, ori încă nu s-a luat o decizie ori nu s-a reușit să se ajungă la această decizie…

Dan Tăpălagă: Adică?
Dominic Fritz: … unde m-aș fi bucurat dacă ar fi fost o posibilitate să fim susținuți.

Dan Tăpălagă: În ce sens să fi fost… să vă dea bani, fonduri?
Dominic Fritz: Să primim bani din fondul de rezervă, tocmai pentru că prețul a crescut la un nivel unde nu ne permitem noi.

Dan Tăpălagă: Cât ați cerut de la guvern?
Dominic Fritz: Poftim?

Dan Tăpălagă: Cât ați cerut de la guvern? Câți bani?
Dominic Fritz: Ne-ar fi trebuit 45 de milioane de lei.

Dan Tăpălagă: De lei. Deci vreo 10 milioane de euro.
Dominic Fritz: Da.

Dan Tăpălagă: Și nu i-ați primit.
Dominic Fritz: Nu.

Dan Tăpălagă: Adică vi s-a răspuns că nu primiți banii ăștia.
Dominic Fritz: Deocamdată vedem, din câte știu eu, se mai discută, vedem ce se va întâmpla, eu de-aia spuneam înainte, eu cred că este important să privim, pentru că e ușor “ah, acum Timișoara vrea bani”, nu. E important să privim această provocare a tranziției verde și a certificatelor CO2 ca o provocare națională unde nu este doar Timișoara cumva o problemă, ci toată țara și cred că avem nevoie de o strategie națională pentru asta.

Dan Tăpălagă: Ultima întrebare, încheiem tot cu o întrebare politică: pe cine ați prefera dumneavoastră, domnule Fritz, candidat la prezidențiale în 2024 din partea dreptei, și aici vă dau o listă de nume: Dan Barna, Dacian Cioloș, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Emil Boc, alt nume.
Dominic Fritz: Ok. Din lista asta sunt cel puțin trei persoane pentru care, unde eu cred că ar fi președinți superbi, dar…

Dan Tăpălagă: Cine?
Dominic Fritz: Nu, nu vreau acum să dau nume, dar important pentru mine este să – și înțeleg și curiozitatea dumneavoastră ca jurnalist, dar cred că o problemă pe care o avem în politica actuală este că imediat după alegeri începem deja să vorbim despre următoarele alegeri, să speculăm cine ar putea candida, cine ar putea săpa pe cine, cine ar putea contracandida pe cine, cine susține pe cine, înțeleg și respect curiozitatea asta, dar nu este cu ce mă trezesc și cu ce adorm.

Eu adorm și mă trezesc cu întrebarea ce pot să fac și ce trebuie să fac în această perioadă până în 2024 ca Timișoara să-și atingă tot potențialul și ca România să fie transformată și poate dacă cu toții, și jurnaliștii și politicienii poate, mai degrabă politicienii ar investi mai multă energie în aceste întrebări de substanță, de reformă, atunci poate am progresa un pic mai rapid.

Dan Tăpălagă: Vă mulțumesc mult, a fost primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Dominic Fritz: Și eu vă mulțumesc.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta