Plata pensiilor speciale pentru primari – blocată de PNRR. PSD urlă împotriva USR și-l arată cu degetul pe Ghinea, care „sărăcește pensionarii”

Plata pensiilor speciale pentru primari – blocată de PNRR. PSD urlă împotriva USR și-l arată cu degetul pe Ghinea, care „sărăcește pensionarii”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Plata pensiilor speciale pentru primari – blocată de PNRR. PSD urlă împotriva USR și-l arată cu degetul pe Ghinea, care „sărăcește pensionarii”

( Redacţia – Ziaristii.ro ) PSD și PNL au descoperit că, din cauza prevederilor din PNRR, vor fi nevoite să amâne din nou intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, spun surse politice ale G4Media.ro. În PSD, turbarea este maximă, iar linia de atac este că USR și fostul ministru Cristian Ghinea „sărăcesc pensionarii”. […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

PSD și PNL au descoperit că, din cauza prevederilor din PNRR, vor fi nevoite să amâne din nou intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, spun surse politice ale G4Media.ro. În PSD, turbarea este maximă, iar linia de atac este că USR și fostul ministru Cristian Ghinea „sărăcesc pensionarii”. Dincolo de crizele aleșilor locali rămași fără „speciale”, economia la buget este de 600 de milioane de lei.

„Pensionarii sărăciți” pe care-i plânge PSD și aparatul de propagandă de la televiziunile oligarhilor sunt, de fapt, primarii, șefii de Consilii Județene și Locale și alți aleși. Scandaloasa lege a pensiilor speciale a fost dată de PSD în 2019, când încă mai avea majoritatea în Parlament. Guvernul Cîțu a prorogat-o (adică a amânat-o) un an, la începutul lui 2021. Pe 1 ianuarie 2022, toată lumea se bucura că va intra în vigoare.

PNRR prevede că limita maximă din PIB pentru pensii este de 9,4%, prag care s-ar depăși dacă de la 1 ianuarie ar intra în vigoare pensiile speciale pentru aleșii locali

Numai că această nouă cheltuială ar face ca totalul cheltuielilor cu pensiile să depășească 9,4% din PIB, adică limita maximă admisă conform acordului semnat de România cu Comisia Europeană pentru a primi PNRR. Primul efect al acestei înțelegeri negociate de Cristian Ghinea și aprobate de Guvernul Cîțu astă-vară este că nu se pot mări simultan pensiile tuturor oamenilor cu 10% și acorda pensii speciale în valoare de peste 600 de milioane de lei pe an unei noi categorii privilegiate.

Așa că noul Guvern PSD-PNL se vede pus în situația de a le spune primarilor că nu le dă nici acum pensiile speciale promise.

Florin Cîțu, președintele PNL, a explicat luni, în Senat, că partidul său este interesat ca deficitul la pensii să nu crească. El a recunoscut că impactul introducerii pensiilor speciale pentru primari este uriaș, 600 de milioane de lei în 2022, care ar merge la doar câteva mii de oameni. Fost ministru de Finanțe în Guvernul Orban și, apoi, premier în Guvernul PNL-USR, Cîțu a explicat: „Am făcut un calcul rapid cu ceea ce am agreat noi, PNL, pe pensii, şi ce avem acum în buget, şi am atinge foarte rapid acea limită de 9,4 % din PIB. Trebuie să fim foarte atenţi. Putem să ne uităm cum prioritizăm, acea limită în PNRR ia în calcul o reformă a sistemului de pensii. Pe noi ne interesează şi deficitul la pensii să nu crească, pentru că, până la urmă, ne furăm căciula, pentru că pe de o parte creştem pensiile şi pe de alta, creştem deficitul. Trebuie să facem totul sustenabil, astfel încât să putem plăti pensiile. Din punctul nostru de vedere, ce discutăm ca partid politic, este să vedem dacă vrem să rămînă aceeaşi traiectorie a defictului bugetar, care e construit luând în calcul şi reformele, legea pensiilor, România educată“.

Marius Budăi, lacrimi de crocodil la Antena 3: Ghinea „este artizanul sărăciei pensionarilor din România”. PSD a condus România 22 din cei 32 de ani de după Revoluție

Surse politice spun că liderii PSD și PNL au stârnit o furtună în teritoriu când le-au transmis primarilor „să mai rabde un an” până la introducerea pensiilor speciale și pentru ei.

Indirect, informația a fost confirmată de disperarea cu care Marius Budăi, noul ministru PSD al Muncii, a acuzat USR duminică seara, la portavocea partidului, Antena 3: „Dumnealui (Cristian Ghinea – n. red.) a dovedit că nu înțelege nimic din sistemul de pensii. Este artizanul sărăciei pensionarilor din România și chiar nu am ce să-i răspund. Acel procent de 9,4% din PIB impus de Ghinea în PNRR nu face altceva decât să-i sărăcească pe pensionarii din România, din moment ce UE are o medie europeanp de 13% din PIB. Acest subiect al pensiilor speciale a fost intens uzitat de USR în campaniile electorale. Am avut și un coleg la PNL (Rareș Bogdan – n. red.), trebuie să recunosc, care în 30 de zile le desființa. Ați văzut vreo măsură în timpul cât au fost la guvernare și au avut ministrul Justiției? Pune în antiteză două subiecte total diferite, pensiile din sistemul public și pensiile speciale. Eu nu o să intru în acest joc, vreau doar să-i liniștesc pe cetățenii români. Ceea ce am trecut în programul de guvernare se va întâmpla începând cu luna ianuarie indiferent cât încearcă unii sau alții să-i panicheze pe pensionari, încercând să acopere ceea ce dumnealor nu au făcut cât au fost în Guvern. Mai exact, majorarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la valoarea de 1.586 de lei, majorarea indemnizației sociale de la 800 de lei la 1.000 de lei, un sprijin pentru cei cu pensii de până în 1.600 de lei pentru a crea un scut în fața acestui val de scumpiri deja năprasnic, majorarea alocațiilor copiilor, instituirea celei de-a 13 indemnizații pentru persoanele cu dizabilități. Lucrăm pe două linii, una de acte de normative, alta de impact, altfel încât acestea să fie la timp terminate și aprobate în Guvern, ca să stea baza pentru construcția bugetului pentru anul 2022“. 

Budăi n-a explicat de ce mai sunt totuși săraci pensionarii din România din moment ce până acum partidul său s-a aflat la guvernare 22 din cei 32 de ani scurși de la Revoluție, interval în care n-a existat niciun PNRR.

Ghinea: „Budăi se plânge că nu poate introduce noi pensii speciale din cauza PNRR. Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia și Cehia au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici decât România”

Ghinea a replicat: „Să-mi fie rușine? Ministrul PSDNL Budăi se plânge că nu poate introduce noi pensii speciale din cauza PNRR. Repet, se plânge că nu poate introduce noi pensii speciale. Nu-mi este. Sunt chiar mândru de asta (…) Nu dați pensii la primari, munciți pentru pensionari! Mă bucur că Marius Budăi învață lucruri noi și că tocmai a aflat cât este media pensiilor din PIB în UE. (…) Așa pot să spun și eu că să crească Budăi pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine, dar ar fi o prostie, pentru că toate aceste țări au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. România are acum o cheltuială pensii/PIB de aproximativ 8%. În linie deci cu cele mai multe țări UE din est”.

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR și purtătorul de cuvânt al partidului, a explicat situația: „Ca să înțelegem mai bine de ce urăsc vechile partide atât de mult USR. Cristian Ghinea a reușit să introducă în PNRR o cerință greu de suportat pentru Guvernul toxic PSD-PNL: pensiile să nu depășească 9.4% din PIB. Asta înseamnă obligarea guvernului la reformarea sistemului de pensii, reducerea masivă sau tăierea pensiilor speciale și exclude, practic, orice nouă categorie de pensii speciale. Nu pot crește pensiile cu 10% pentru toți pensionarii și, în același timp, să dăm 600 milioane de lei anual pentru foști primari, noi privilegii toxice. Ar depăși plafonul de 9.4% din PIB. Guvernul are acum o alegere de făcut: mărirea pensiilor pentru toți pensionarii sau sinecuri pentru zeci de mii de foști baroni? Nici măcar PSD și PNL, deși au arătat de ce sunt în stare, nu cred că au cinismul să vină să explice părinților și bunicilor noștri că au preferat să îi țină cu o pensie de mizerie pentru a da privilegii primarilor. Cum ar zice liderii PSD și PNL: «Ghinea e de vin㻓.


Distribuie articolul