„PNL e deja izolat, puterea e la PSD. De fapt, alianța este între PSD și președinte, nu între PSD și PNL”. Fost șef al liberalilor: PSD va rămâne singur la guvernare

„PNL e deja izolat, puterea e la PSD. De fapt, alianța este între PSD și președinte, nu între PSD și PNL”. Fost șef al liberalilor: PSD va rămâne singur la guvernare
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • „PNL e deja izolat, puterea e la PSD. De fapt, alianța este între PSD și președinte, nu între PSD și PNL”. Fost șef al liberalilor: PSD va rămâne singur la guvernare

( Redacţia – Ziaristii.ro ) PNL a fost deja izolat, în noua coaliție, prin alianța pe care PSD și UDMR au făcut-o, astfel că în actualul Guvern Ciucă puterea e la social-democrați, deși aparent liberalii ar avea și ei un cuvânt de spus, este analiza politică dură făcută marți seara de Valeriu Stoica. Experimentatul fost […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

PNL a fost deja izolat, în noua coaliție, prin alianța pe care PSD și UDMR au făcut-o, astfel că în actualul Guvern Ciucă puterea e la social-democrați, deși aparent liberalii ar avea și ei un cuvânt de spus, este analiza politică dură făcută marți seara de Valeriu Stoica. Experimentatul fost președinte al PNL a mai afirmat, în emisiunea „Talk News“, de la Profit TV, că se așteaptă ca PSD să rămână în final singur la guvernare până în 2024, liberalii urmând să fie cei îndepărtați din Executiv în cazul unei rupturi.

Valeriu Stoica a explicat în detaliu, pentru publicul larg, cum s-au așezat raporturile de putere în noua alianță, unde PNL a fost redus, practic, la un rol minor, deoarece coaliția s-a făcut, de fapt, între președintele Iohannis și PSD, nu între PNL și PSD.

„Este Ministerul de Interne al PNL? Sunt Ministerele Justiției și Educației ale PNL? Este premierul al PNL? Mă îndoiesc. PNL are foarte puțin”

Problema PNL-ului este că, încă de la negocieri, s-a trezit cu o alianță a celorlalți doi parteneri de guvernare împotriva liberalilor, spune Valeriu Stoica, preluat de News.ro: „Când sunt trei actori, doi se aliază împotriva celui de-al treilea. Dacă PNL şi UDMR s-ar alia, ar putea să domine PSD, dar alianţa s-a făcut deja între PSD şi UDMR, după cum s-au negociat portofoliile: Deci PNL este deja izolat, alianţa este deja făcută“.

Avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept din București, Valeriu Stoica (68 de ani) s-a înscris în PNL în 1990, a fost vicepreședintele partidului în perioada 1997-2001 și președinte între februarie 2001 și august 2002. El și-a continuat analiza arătând că liberalii nu au, de fapt, nimic în actualul Guvern.

Punctul de plecare al demonstrației a fost o întrebare retorică: „Mai este PNL la guvernare?”. Apoi a pornit analiza: „Să vedem ce ministere are PNL. La prima vedere, are câteva. Este Ministerul de Interne al PNL? De când există, din ‘90 şi până astăzi, acest minister este al preşedintelui, şi ministrul este numit prin acordul preşedintelui. Este Ministerul Justiţiei al PNL? Esre Ministerul Educaţiei al PNL? Este premierul al PNL? Iarăşi mă îndoiesc. (…) Alianţa nu este între PNL şi PSD ci între preşedintele Iohannis şi PSD, PNL are foarte puţin“.

„Nu cred că după 2023 va mai fi coaliția”

Valeriu Stoica a ajuns și la scandaloasa numire a penalului Marian Neacșu, condamnat la închisoare cu suspendare pe 6 luni în 2016, și totuși numit de PSD în postul-cheie de secretar general al Guvernului Ciucă: „Rezultă că PSD poate să facă ce doreşte, nimeni nu s-a putut opune, nici PNL, nici preşedinte. Puterea în acest Guvern este a PSD, chiar dacă premierul este al PNL. În realitate, jocurile vor fi făcute de PSD în această guvernare“.

Verdictul dur este că, în acest moment, manevrele lui Iohannis nu doar că au readus PSD la guvernare, dar i-au și dat prim-planul acestui partid care, spune Valeriu Stoica, va rămâne la putere până în 2024 chiar dacă PNL ar provoca o ruptură. Dacă această coaliție se va rupe la un moment dat, atunci liberalii vor fi cei care vor fi siliți să plece, iar PSD va rămâne în Guvern, indiferent de formula în care va continua. Valeriu Stoica face și o predicție: „Nu cred că după 2023 va mai fi coaliția”.


Distribuie articolul