Dupa alegerile din decembrie 2020, avem o majoritate parlamentara formata din PNL, USR-PLUS si UDMR. Din nefericire se observa ca PNL este fracturat in doua tabere. Un varf de lance il reprezinta, Rares Bogdan, care nu mai incape in scaunul de europarlamentar. Probabil incurajat si de Cotroceni, ca n-o face de capul lui, vrea totul pentru gasca lui. Vrea in fruntea Guvernului, dar vrea si la timona PNL. Cred ca vor fi interesante timpurile cand acest personaj, va intra in dizgratia Cotroceniului si fiind ranchiunos din fire va cauta razbunare. Unde credeti ca o va gasi, nicaieri decat langa USR-PLUS. Daca ar avea fler nu trebuie altceva decat sa-si modereze limbajul agresiv anti-USR. Aceasta fractura aprofundeaza dezastrul la care tinde sa ajunga PNL, partid care nu are o doctrina bine definita, nici ideologie si nici lideri de rang national. Daca este sa-l parafrazam pe nenea Iancu putem spune ca: “PNL este admirabil, sublim putem zice, dar lipseste cu desavarsire”. Ceea ce a mai ramas din PNL sangereaza ca imagine, are probleme nu numai de credibilitate si popularitate, dar si de competenta. Mergand pe drumul acesta destul de ambiguu la urmatoarele alegeri din 2024, cred ca vom avea un PNL de maxim 10%.
Aceasta ambiguitate a PNL isi pune amprenta si pe alianta de la guvernare, in conditiile acestea ne intrebam, ce-i de facut? Cum ar trebui sa arate o alianta de dreapta in Romania, o tara cu o societate bolnava de totalitarism . O societate care nu voteaza doctrine si ideologii, ci lideri care se cred locomotive. Nimeni din alianta de dreapta nu-si pune asemenea intrebari, deoarece la noi, in politica nu se discuta despre idei, ci despre oameni. Cam in acesti termeni se discuta intre cele doua tabere din PNL, precum si intre PNL si USR-PLUS, sau UDMR.
In aceste conditii PNL a ajuns aproape de poarta cimitirului. Readucerea lui la viata poate fi posibila, numai daca se aseaza la masa cu celelalte partide de dreapta si sa se lamureasca, o data pentru totdeauna, care este doctrina unei aliante de dreapta, ce inseamna un partid de dreapta in conditiile Romaniei.
Dreapta politica romaneasca poate merge in aceeasi directie numai in baza unor principii doctrinare clare, realiste, intelese si acceptate de un electorat cu profunde nostalgii de stanga. Ma intreb are cineva curajul sa demareze o asemenea dezbatere publica.