PNL Vaslui a tras la marea împărțeală un post de secretar de stat, dar are emoții pentru prefectul Gologan

PNL Vaslui a tras la marea împărțeală un post de secretar de stat, dar are emoții pentru prefectul Gologan
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • PNL Vaslui a tras la marea împărțeală un post de secretar de stat, dar are emoții pentru prefectul Gologan

( Vremea Nouă – Vaslui ) SCENARII… Săptămâna aceasta este una fierbinte pentru Prefectura Vaslui și instituțiile deconcentrate din județ. După împărțeala din weekend, când posturile de secretari de stat și cele de președinți ai agențiilor guvernamentale au fost împărțite, urmează să aflăm ce culoare vor avea prefecții pe fiecare județ în parte. La Vaslui, […]

( Vremea Nouă – Vaslui )

SCENARII… Săptămâna aceasta este una fierbinte pentru Prefectura Vaslui și instituțiile deconcentrate din județ. După împărțeala din weekend, când posturile de secretari de stat și cele de președinți ai agențiilor guvernamentale au fost împărțite, urmează să aflăm ce culoare vor avea prefecții pe fiecare județ în parte. La Vaslui, liberalii au primit un post de secretar de stat, la Ministerul Energiei, însă au toate șansele să piardă poziția de prefect, în detrimentul useriștilor. Din acest motiv se ia în calcul chiar și un troc, adică liberalii să cedeze postul de secretar de stat, pentru cel de prefect. Dar până nu se joacă „loteria prefecților”, e prematură o astfel de situație. Cert este că un vasluian are toate șansele să ajungă la Ministerul Economiei, în timp ce prefectul Mircea Gologan încă mai are emoții pentru scaunul său, iar useriștii au dat drumul în partid la o competiție internă pentru ocuparea postului de prefect sau subprefect. Există voci care spun că în organizația Vaslui a USR-PLUS se ia în calcul și varianta unui „transfer” de la alt partid pentru ocuparea postului de prefect.

În acest sfârșit de săptămână, la București, șefii organizaților PNL s-au întâlnit sub comanda lui Ludovic Orban pentru a împărți cele 42 de poziții de secretar de stat care le revin din totalul de 80, dar și unele funcții în agențiile guvernamentale, cum ar fi, Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Agenția Națională pentru Resurse Minerale sau Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului. Primele 10 organizații PNL care au obținut cele mai bune rezultate la alegerile parlamentare au primit câte doi secretari de stat, un președinte și un vicepreședinte de agenție gurvernamentală, apoi a urmat lotul II, cu câte un secretar de stat și un președinte sau vicepreședinte de agenție și în fine ultimul lot, unde au intrat circa 21 de județe care au primit doar câte un secretar de stat. Vasluiul a prins un secretar de stat la Ministerul Energiei, un minister nou înființat unde sunt trei poziții de secretari de stat, câte una pentru fiecare partid din coaliția de guvernare.

Urmează împărțirea prefecturilor. Ce culoare va avea prefectul de Vaslui

Urmează ca, în curând, membrii coaliției de guvernare să facă și tragerea pentru prefecți, unde cele 42 de posturi de prefecți vor fi împărțite astfel: 23 PNL, 14 USR-PLUS și 5 UDMR. La subprefecți situația este următoarea: 47 PNL, 28 USR și 10 UDMR. Sunt mai multe variante, USR -Plus a propus tragerea alternativă, adică prima dată alege PNL, apoi USR, UDMR stă, apoi iar se reia ciclul, PNL și UDMR care trage, USR-PLUS stă și tot așa, pe când se termină totul de împărțit. PNL preferă un alt mod. Propune alt sistem, având în vedere că deține și conducerea Ministerului Afacerilor Interne, instituție care are prefecții în subordine. Și anume, PNL numește prefecți în primele 23 de județe unde au avut rezultatele cele mai bune, apoi numește USR -Plus în cele 14 județe ale lor și apoi UDMR. În cazul acesta, la Vaslui, postul lui Mircea Gologan este în pericol, fiindcă acesta este susținut de PNL și atunci conform calculelor, postul revine USR-Plus. În cazul tragerilor alternative, alegerea prefectului într-un județ precum Vasluiul va fi ca la loterie. Există și șansa ca UDMR să prindă din nou un post de prefect la Vaslui, cum a mai avut. Acestora li s-au repartizat cinci posturi de prefect, cu unul mai mult decât în județele unde țin cu dinții să aibă prefect și aici ne referim la Harghita, Covasna, Tg. Mureș sau Satu Mare. Cum vasluienii s-au mai fript odată cu un prefect ungur, acum suntem obligați să-l luăm în calcul ca și variantă.

La Vaslui, PNL joacă totul pe mâna lui Mircea Gologan

La Vaslui, se ia în calcul, dacă postul de prefect se repartizează altui partid decât PNL, și o negociere. Adică postul de secretar de stat la Ministerul Energiei, la schimb cu cel de prefect. Liberalii își doresc foarte mult să aibă controlul la Prefectura Vaslui, fiindcă e vorba de primari care-și doresc un om de-al lor, decât să stea cu căciula în mâna la USR-Plus, care în județul Vaslui nu au niciun primar. În scurt timp și această ultimă necunoscută va fi lămurită, după care urmează marea ciolaniadă a împărțirii posturilor în deconcentrate


Distribuie articolul