Polarizarea societatii si posibila trecere a momentului ireversibil

Polarizarea societatii si posibila trecere a momentului ireversibil
Street sign illustrating the concept of Democracy versus Dictatorship.
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Polarizarea societatii si posibila trecere a momentului ireversibil

Datorita polarizarii societatii romanesti, inclin sa cred ca am ajuns in punctul in care revenirea la normele democratice  va fi extrem de dificila, daca nu imposibila. Este cel mai probabil ca democratia sa se destrame, rezultand in 2024 in urma alegerilor un rezultat care sa fie in contradictie cu viziunea multor romani. Spre deosebire de […]

Datorita polarizarii societatii romanesti, inclin sa cred ca am ajuns in punctul in care revenirea la normele democratice  va fi extrem de dificila, daca nu imposibila. Este cel mai probabil ca democratia sa se destrame, rezultand in 2024 in urma alegerilor un rezultat care sa fie in contradictie cu viziunea multor romani.

Spre deosebire de amenintarea la adresa democratiei reprezentata de o lovitura de stat militara, amenintarea reprezentata de populismul autoritar este progresiva. Este exact observatia cu temperatura unui lichid care creste cu un grad pe ora, poate dura ceva timp pana cand observam ca acesta este prea fierbinte si atunci poate fi prea tarziu. Sa nu uitam ca, inertia termica a fluidului este destul de mare, iar procesul de racire poate dura un timp indelungat.

Cel mai mare pericol pentru democratia noastra in acest moment a aparut la unul din partidele politice din tara, un partid care este cotat astazi cu sansa a a treia in preferintele romanilor si incurajat de partidul aflat pe prima pozitie in sondaje. Cred ca multi romani recunosc cu greu ce anuma se intampla, vazand politica prin lentile partizane, fiind atenti mai mult de felul cum se descurca „favoritii” lor si mai putin probabil sa se gandeasca la sanatatea democratiei, la statul de drept, la integritatea drepturilor oamenilor. Sistemul nostru politic este in criza si ar trebui sa ne unim pentru a-l resuscita si in acelasi timp a salva democratia.

Partidele politice, au capacitatea de a intra uneori intr-o bucla instabila, care se auto-intareste, acesta este un proces firesc, in natura, tehnologie sau societate purtand numele de entropie sau dezordine. Un exemplu il poate reprezenta un incendiu. Atunci cand este furnizata energie termica pentru a initia arderea unei substante  combustibile, se produce mai multa energie prin arderea mai multor molecule din substanta combustibila intr-o bucla aparent fara finalitate, cel putin pana combustibilul arde in totalitate, sau incendiul este stins fie prin racire, fie prin innabusire.

Cel mai probabil rezultat al polarizarii in crestere, este paralizia politica, in care partidele politice sunt mai interesate sa impiedice cealalta parte sa castige decat sa rezolve problemele societatii. Sunt politicieni care au declarat si recunoscut public ca scopul partidului din care fac parte este sa obstructiuneze decat sa rezolve problemele. Va mai aduceti aminte de declaratia deputatului PSD Simonis de acum cateva luni, cand declara ca scopul PSD-ului a fost distrugerea aliantei dintre PNL si USR. Acesta este rezultatul polarizarii extreme. Cand se intampla acest fenomen, partidele aflate la guvernare se simt indreptatite sa schimbe regulile jocului pentru a impiedica cealalta parte aflata in opozitie sa o poata trage la raspundere.

Aceasta atitudine este in sine periculoasa, cu atat mai mult cand adevarul este mascat. Nu este greu de imaginat ca cei de la AUR impreuna cu cei de la PSD ar putea fi pregatiti, alimentati de un amestec de teama si provocare din partea unei mari parti a populatiei, sa impinga natiunea romana peste pragul democratic dupa 2024.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta