Politica si liderul

Politica si liderul

Politica se numara printre cele mai vechi surse de conflict, deoarece determina modul in care puterea va fi distribuita intre oameni. Conflictele legate de aceasta problema au modelat modul in care oamenii au interactionat ca specie de-a lungul veacurilor. Politica se bazeaza pe existenta unor lideri politici in primul rand. Dar cine sunt acesti lideri […]

Politica se numara printre cele mai vechi surse de conflict, deoarece determina modul in care puterea va fi distribuita intre oameni. Conflictele legate de aceasta problema au modelat modul in care oamenii au interactionat ca specie de-a lungul veacurilor. Politica se bazeaza pe existenta unor lideri politici in primul rand.

Dar cine sunt acesti lideri politici ?

Probabil unii dintre noi cand se gandesc la oamenii aflati in pozitia de lideri politici aflati la putere, isi imagineaza ca acestia sunt reprezentantii unei alte rase de fiinte umane. La urma urmei, daca au reusit sa se ridice in societate si sa-si pastreze pozitiile, luand decizii privitoare la soarta a milioane de oameni, cu siguranta nu sunt oameni obisnuiti, oare asa o fi?

Pe de o parte, contrar gandirii unora, liderii politici nu sunt neaparat mai inteligenti decat majoritatea oamenilor obisnuiti, dar poseda un alt fel de inteligenta diferita de ceea ce se intelege conventional prin acest cuvant. Aceasta inteligenta ii ajuta pe acestia sa inteleaga intuitiv cum se trateaza oamenii si sa predomine asupra celor care li se opun.

 Totusi de unde au ideea oamenii obisnuiti ca personalitatile aflate la putere sunt speciale  si sunt cele mai potrivite pentru a lua decizii importante ?

Oricare dintre noi care a studiat putin istoria privitoare la liderii lumii de-a lungul secolelor, poate observa lesne ca acestia au luat regulat decizii din care majoritatea au fost proaste. Singurul lucru care i-a scos pe acestia din anonimat a fost faptul ca au stiut sa fie placuti si carismatici. Istoria cunoaste multi lideri care au fost capabili sa inspire loialitate si simpatie in timp ce reprezentau doar niste cifre in realitate.

Ceea ce ar trebui sa se inteleaga este faptul ca un lider politic tipic nu este in majoritatea cazurilor o fiinta umana buna. De fapt, a crede ca un politician este o persoana buna este de un  optimism morbid. Istoria ne spune destul de explicit, procentul de oameni decenti din politica, indiferent de natiune, epoca si sistem de guvernare este infinit neglijabil, iar sansa ca cineva iesit din tipar sa ajunga intr-o pozitie de conducere este putin probabila.

Nu exista lideri politici buni sau rai. Exista lideri politici rai si mai putin rai. Prin urmare alegerea se rezuma de a alege dintre cele doua rele, raul cel mai mic. Un politician atipic nu poate ascede la putere, deoarece politica este o arta de a influenta oamenii prin neadevar, dar acest neadevar nu poate influenta oamenii tot timpul, la un moment dat se vor prinde ca sunt manipulati.

Desigur, toti liderii politici doresc sa ii percepem ca fiind niste oameni cinstiti, plini de compasiune, consecventi, al caror scop in viata este sa ne ajute sa ne imbunatatim viata. Realitatea este putin diferita. Un lider politic tipic isi urmareste propria agenda, iar un lider politic atipic este foarte putin probabil sa se ridice suficient de sus pentru a putea conta.


Distribuie articolul