Polonia și Ungaria au blocat un consens al țărilor UE privind bugetul și fondul de redresare de 1.824 de miliarde de euro din cauza mecanismului privind statul de drept

Polonia și Ungaria au blocat un consens al țărilor UE privind bugetul și fondul de redresare de 1.824 de miliarde de euro din cauza mecanismului privind statul de drept
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Polonia și Ungaria au blocat un consens al țărilor UE privind bugetul și fondul de redresare de 1.824 de miliarde de euro din cauza mecanismului privind statul de drept

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Ungaria și Polonia au blocat, luni, adoptarea de către guvernele Uniunii Europene a bugetului 2021-2027 și a fondului de redresare, scrie Reuters. Ambasadorii guvernelor UE au participat luni la o reuniune la Bruxelles unde urmau să susțină un compromis la care s-a ajuns cu pachetul de 1.800 de miliarde de euro […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Ungaria și Polonia au blocat, luni, adoptarea de către guvernele Uniunii Europene a bugetului 2021-2027 și a fondului de redresare, scrie Reuters.

Ambasadorii guvernelor UE au participat luni la o reuniune la Bruxelles unde urmau să susțină un compromis la care s-a ajuns cu pachetul de 1.800 de miliarde de euro între Consiliul European și Parlamentul European, dar nu a putut ajunge la un consens din cauza vetoului Ungariei și Polonia, notează sursa citată, potrivit Digi24.

Președinția germană a Consiliului UE a declarat că “două state membre ale UE au exprimat rezerve” la votulul pentru bugetul Uniunii și pentru pachetul de redresare economică.

Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns marțea trecută la un acord politic cu negociatorii Parlamentului European în cadrul negocierilor menite să asigure acordul Parlamentului pentru următorul cadru financiar multianual, bugetul pe termen lung al UE.

Acordul a fost încheiat în urma unor consultări intensive cu Parlamentul și Comisia care au fost în desfășurare de la sfârșitul lunii august. Acesta completează pachetul financiar cuprinzător de 1.824,3 miliarde de euro negociat de liderii UE în iulie, care combină următorul cadru financiar multianual – 1.074,3 miliarde de euro – și un instrument de recuperare temporară de 750 miliarde de euro, următoarea generație UE (în prețurile din 2018). Acordul va fi prezentat statelor membre și plenului Parlamentului European spre aprobare împreună cu celelalte elemente ale următorului cadru financiar multianual și ale pachetului de recuperare, inclusiv regimul general de condiționalitate a fondurilor UE de respectarea statului de drept pentru protecția bugetului Uniunii, un acord provizoriu fiind obținut la 5 noiembrie în urma tratativelor dintre președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului.

Motivul pentru care cele două state s-au opus ține de condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Încă de săptămână trecută Ungaria le-a transmis celorlalte state membre ale Uniunii Europene că va bloca aprobarea bugetului multianual 2021-2027 şi a Fondului de relansare economică din cauza mecanismului privind statul de drept.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta