Presa germană îl „rade” pe Klaus Iohannis pentru asocierea cu PSD: „Pe căi greșite” / „Se apropie de adversarii săi corupți de ieri” / „Ultimele manevre ale lui Iohannis i-ar putea oferi în curând motive lui Kovesi pentru călătorii în interes de serviciu în patria ei”

Presa germană îl „rade” pe Klaus Iohannis pentru asocierea cu PSD: „Pe căi greșite” / „Se apropie de adversarii săi corupți de ieri” / „Ultimele manevre ale lui Iohannis i-ar putea oferi în curând motive lui Kovesi pentru călătorii în interes de serviciu în patria ei”
 • Acasă
 • /
 • Politică
 • /
 • Presa germană îl „rade” pe Klaus Iohannis pentru asocierea cu PSD: „Pe căi greșite” / „Se apropie de adversarii săi corupți de ieri” / „Ultimele manevre ale lui Iohannis i-ar putea oferi în curând motive lui Kovesi pentru călătorii în interes de serviciu în patria ei”

( Redacţia – Ziaristii.ro ) La două săptămâni după articolul „Guvernul României a fost răsturnat”, neobișnuit de critic la adresa lui Klaus Iohannis, prestigioasa publicație germană „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) publică o nouă analiză, și mai dură, despre România și președintele ei. Michael Martens, autorul amplului articol publicat de FAZ în ediția de sâmbătă, Michael […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

La două săptămâni după articolul „Guvernul României a fost răsturnat”, neobișnuit de critic la adresa lui Klaus Iohannis, prestigioasa publicație germană „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) publică o nouă analiză, și mai dură, despre România și președintele ei.

Michael Martens, autorul amplului articol publicat de FAZ în ediția de sâmbătă, Michael Martens, îi dedică o pagină întreagă lui Klaus Iohannis, într-o notă extrem de critică.

Tonul aspru se simte chiar din titlu: „Câștigătorul Premiului Carol cel Mare, pe căi greșite”. Autorul face trimitere la premiul primit de Klaus Iohannis sâmbătă, 2 octombrie, la Aachen (Germania). Potrivit organizatorilor, distincția a fost acordată pentru promovarea valorilor europene, a libertății și democrației, protecția minorităților și diversitatea culturală, dar și pentru că laureatul „a prestat un serviciu semnificativ în interesul statului de drept și al independenței sistemului judiciar”.

Autorul articolului se întreabă: „Președintele României, Iohannis, nu pare să se ferească să se apropie de adversarii săi corupți de ieri. Motivul este finanțarea de miliarde de euro de la Bruxelles?”.

Articolul citează pe larg opinii critice, printre care cele exprimate de jurnalistul Cătălin Tolontan și de fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu.

Fragmente din „Frankfurter Allgemeine Zeitung”

 • „Acum un an, totul părea foarte simplu. Înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020, președintele României, Klaus Iohannis, care este oficial deasupra partidelor politice, a precizat că votul a vizat nimic mai puțin decât salvarea democrației și a statului de drept. Principalul său dușman era Partidul Social Democrat sau PSD pe scurt. Iohannis a vorbit chiar despre un «război» care trebuia purtat împotriva PSD și împotriva clanurilor acestui partid.”
 •   „PSD este pe cale să recâștige accesul la putere și beneficii în România, iar cel care l-ar putea ajuta în acest sens este nimeni altul decât Klaus Iohannis, proaspăt desemnat la Aachen câștigător al Premiului Carol cel Mare. Acest lucru a devenit evident cel târziu în septembrie, când popularul ministru al Justiției, Stelian Ion, a fost demis la instigarea lui Iohannis. Ion urmărea să implementeze o serie de reforme judiciare viguroase și căutase să reducă influența politicii asupra numirii procurorilor.”
 •   „Iohannis vrea să-l impună ca nou șef al Guvernului pe Nicolae Ciucă, care a fost cândva șeful de Stat Major al Armatei. Fostul general are puțină experiență politică, dar este considerat devotat președintelui.”
 •   „Pe de altă parte, USR se pare că va fi lăsat în afara Guvernului. Întrucât lui Ciucă îi lipsește majoritatea necesară fără voturile lor, singura opțiune este un guvern minoritar tolerat de PSD. Este probabil ca PSD să plătească un preț  scump în schimbul acestei concesii.”
 •   „Pe lângă finanțarea structurală obișnuită, România așteaptă încă 29,2 miliarde de euro de la UE, ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din care aproximativ jumătate vor fi sub formă de granturi. În septembrie, Comisia a aprobat planul de cheltuieli al Guvernului României. Prima tranșă ar trebui să curgă în curând – și se pare că există forțe la București care nu vor ca USR să rămână în Guvern. USR insistă asupra faptului că trebuie să existe o monitorizare strictă a utilizării fondurilor.”
 •   „Fostul șef al DNA este procurorul hotărât Laura Kovesi, care conduce de câteva luni noul Parchet European, care urmărește utilizarea abuzivă a fondurilor UE. Dacă scepticii au dreptate, ultimele manevre ale lui Iohannis i-ar putea oferi în curând motive lui Kovesi pentru călătorii în interes de serviciu în patria ei.”

Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta