Președintele Biden, presat din toate părțile în privința situației din Israel

Președintele Biden, presat din toate părțile în privința situației din Israel
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Președintele Biden, presat din toate părțile în privința situației din Israel

Președintele Biden este presat din toate direcțiile în timp ce încearcă să decidă cursul de acțiune privind recentele violențe dintre Israel și palestinieni, o problemă politică perenă pentru președinții SUA.   El este criticat de republicani, care-l acuză că nu sprijină suficient Israelul și de progresiști, care spun că trebuie să devină mult mai dur cu […]

Președintele Biden este presat din toate direcțiile în timp ce încearcă să decidă cursul de acțiune privind recentele violențe dintre Israel și palestinieni, o problemă politică perenă pentru președinții SUA.  

El este criticat de republicani, care-l acuză că nu sprijină suficient Israelul și de progresiști, care spun că trebuie să devină mult mai dur cu guvernul primului ministru israelian, Benjamin Netanyahu, analizează TheHill. 

Spre deosebire de administrațiile din trecut, președintele a lăsat deoparte negocierea păcii între israelieni și palestinieni, în ceea ce privește politica sa externă.

În schimb, a depus mari eforturi pentru a readuce SUA și Iranul la acordul nuclear din care fostul președinte Trump a retras țara în 2018.

Republicanii se opun oricărei apropieri de Iran, iar ultimul focar de violență între Israel și Hamas, organizația desemnată teroristă de SUA, susținută de Iran, le alimentează și mai mult criticile.

Într-o scrisoare trimisă recent lui Biden, 44 de republicani au implorat administrația să abandoneze planurile de ridicare a sancțiunilor impuse Iranului, ca parte a eforturilor de a reveni în Acord. Aceștia susțin că banii care ajung în Teheran finanțează rachetele lansate împotriva Israelului.

„Având în vedere aceste atacuri recente ale Hamas împotriva Israelului, Statele Unite ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a trage la răspundere Teheranul și în niciun caz să nu-l scutească de sancțiuni“, au scris ei.

„Vă solicităm să încheiați de îndată negocierile cu Iranul și să precizați clar că nu vom renunța la sancțiunile impuse. Acest lucru ar demonstra un angajament ferm față de cel mai apropiat aliat al nostru din regiune și față de propriile interese de securitate.“

Administrația susține că ridicarea sancțiunilor ca parte a demersului de a reveni la Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), denumirea acordului nuclear, sunt separate de sancțiunile pe care SUA le impune Iranului în baza activităților sale de terorism, cum ar fi sprijinirea grupării Hamas.

„Dacă ar fi să eliminăm sancțiunile care nu erau în concordanță cu JCPOA, am trage în continuare la răspundere Iranul pentru comportamentul său în alte domenii – terorismul, sprijinul pe care-l oferă aliaților săi, încălcarea drepturilor omului“, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-o conferință de presă recentă.

„Nu există nimic în JCPOA care să elimine sancțiunile ca instrument politic pentru a aborda aceste domenii specifice și am continua să tragem la răspundere Teheranul“, a spus el.

Democrații, pe de altă parte, sunt împărțiți în privința abordării pe care administrația o are în ceea ce privește relațiile cu Israelul și Netanyahu, în special.

Democrații progresiști ​​îl condamnă pe Biden pentru că nu îl înfruntă mai ferm pe Netanyahu, despre care spun că alimentează sentimentele naționaliste, de dreapta, împotriva arabilor și urmărește o politică de extindere a așezărilor evreiești în cartierele palestiniene din Ierusalim și din Cisiordania.

Aceasta include lupta juridică privind evacuarea unei familii palestiniene din casa lor din cartierul estic al Ierusalimului, Sheikh Jarrah, și ciocniri între palestinieni și poliția israeliană pentru accesul către și în interiorul moscheii Al Aqsa din Ierusalim – al treilea cel mai sfânt loc pentru Islam.

Acești parlamentari afirmă că rachetele trase de Hamas sunt o reacție la politicile Israelului.

„Nu acordați prioritate drepturilor omului. Luați partea unei acțiuni de ocupare opresive“, a postat pe Twitter rep. Ilhan Omar (D-Minn.), criticându-l pe președinte.

Omar face parte dintr-un grup de democrați progresiști, care au sprijinit legislația menită să exercite o mai mare monitorizare a celor 3,3 miliarde de dolari acordați anual de SUA Israelului ca fonduri de asistență militară. Propunerea de lege, HR 2950, ​​a fost compusă de rep. Betty McCollum (D-Minn.), care dă vina pentru ultimul val de violențe pe politicile Israelului față de palestinieni.

„Intensificarea violențelor, a suferinței și a numărului de morți din ultimele zile, pe teritoriile aflate sub controlul armatei israeliene, este rezultatul direct al politicilor de ocupație menite să persecute poporul palestinian“, a declarat ea pentru The Hill.

Proiectul de lege al lui McCollum este susținut, pentru prima dată,  de grupul de propagandă progresist israelit și palestinian J Street, semnalând un sprijin mai extins pentru demersul care nu reușise anterior să obțină un astfel de suport în sesiunile anterioare ale Congresului.

Propunerea are și sprijinul grupului Justice Democrats, comisia de acțiune politică responsabilă de ascensiunea rep. Alexandria Ocasio-Cortez (DN.Y.). Acesta a sprijinit candidații progresiști ​​și pe oponenții democraților aflați în funcție.

Este puțin probabil ca proiectul de lege să prindă elan în acest Congres, în care democrații centriști, ce sprijină puternic Israelul, dețin cele mai înalte funcții ale partidului și resping orice demersuri care urmăresc să condiționeze ajutorul SUA pentru Israel.

Cu toate acestea, introducerea sa va crește probabil nivelul de presiune asupra lui Biden și asupra altor centriști.

Echipa Biden face o distincție între a fi alături de Israel în ceea ce privește atacul cu rachete al Hamas și a manifesta îngrijorare cu privire la violența precedentă din Ierusalim.

Ambasadorul israelian în SUA și la ONU, Gilad Erdan, a declarat că decizia de a amâna hotărârea privind evacuările din Ierusalim, care a fost luată de Curtea Supremă israeliană, și eforturile de a atenua tensiunile în jurul moscheii Al Aqsa, au fost efectuate la sugestia administrației Biden.

„Ne-am consultat cu administrația americană; acestea au fost practic toate recomandările pe care le-am primit de la comunitatea internațională, cum să reducem tensiunile“, a declarat Erdan pentru CNN.

„Dar lumea ar trebui să înțeleagă, toate acestea sunt doar scuze, pentru că nu poți justifica lansarea deliberată de rachete asupra civililor“.

Ieri, Biden a apărat atacurile de răzbunare ale Israelului în Gaza ca fiind proporționale, chiar dacă acestea au dus la zeci de decese și răniți în rândul civililor palestinieni. Atacul cu rachete al Hamas a ucis și rănit israelieni.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am observat până acum este că nu a existat o reacție exagerată semnificativă“, a spus el despre reacția israeliților, răspunzând la întrebarea unui reporter dacă Netanyahu făcea suficient pentru a stopa escaladarea violențelor.

„Întrebarea este cum ajungem la un punct, cum ajung ei la un punct în care să existe o reducere semnificativă a atacurilor, în special a atacurilor cu rachete care sunt lansate la întâmplare spre centre populate.“

Tribuna.US


Distribuie articolul