Președintele CoR salută semnarea declarației comune pentru Conferința privind viitorul Europei: Un pas importat în efortul comun de a aduce mai aproape UE de cetățenii noștri din regiuni și orașe

Președintele CoR salută semnarea declarației comune pentru Conferința privind viitorul Europei: Un pas importat în efortul comun de a aduce mai aproape UE de cetățenii noștri din regiuni și orașe
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Președintele CoR salută semnarea declarației comune pentru Conferința privind viitorul Europei: Un pas importat în efortul comun de a aduce mai aproape UE de cetățenii noștri din regiuni și orașe

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), a calificat semnarea declarației comune pentru Conferința privind viitorul Europei de către reprezentanții instituțiilor UE drept ”un pas important în efortul comun de a aduce mai aproape Uniunea Europeană de cetățenii noștri din regiuni, orașe și sate”. În egală măsură, Tzitzikostas […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), a calificat semnarea declarației comune pentru Conferința privind viitorul Europei de către reprezentanții instituțiilor UE drept ”un pas important în efortul comun de a aduce mai aproape Uniunea Europeană de cetățenii noștri din regiuni, orașe și sate”.

În egală măsură, Tzitzikostas a declarat că CoR este pregătit să semneze, la rândul său, declarația, ”în numele celor 1 milion de lideri aleși la nivel local și regional și să își unească forțele cu toate instituțiile UE, cu autoritățile naționale, regionale și locale din întreaga Europă, dar și cu părțile interesate din mediul de afaceri și societatea civilă”.

”Salut menționarea explicită de a implica parlamentele regionale și autoritățile locale, dar și Comitetul European al Regiunilor în întreg procesul. Pe lângă dezbaterile noastre politice, CoR va organiza dialoguri la nivel local cu cetățenii sau prin intermeniul actorilor regionali și locali din teritoriu, pentru a se asigura că Conferința privind viitorul Europei transcende capitalele Europei și ajunge în fiecare colț al UE”, a anunțat Apostolos Tzitzikostas, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Să ne amintim cu toții că Conferința privind viitorul Europei nu este un obiectiv în sine, deși ar putea fi un instrument bun. Scopul nostru este acela de a discuta sincer cu cetățenii, în special cu tinerii din regiuni, orașe și sate, care doresc să împărtășească viziunea lor cu privire la modul în care democrația se desăfoară în teren, în timp ce neconfruntăm cu provocările climatice și digitale. Conferința trebuie să permită o reflecție onestă printr-un proces onest de democratizate, care în cele din urmă, să aducă UE mai aproape de cetățeni. Dorim mai puțină complexitate instituțională și o transpunere democratică mai solidă a încrederii ceățenilor exprimată prin votul în cadrul alegerilor europene, naționale, regionale și locale. Peste un milion de politicieni locali și regionali din Europa joacă un rol vital în stabilirea, împreună cu cetățenii, a unei agende pozitive și dinamice”, a explicat președintele CoR.

În acest context, Tzitzikostas a subliniat poziția Comitetului European al Regiunilor. ”Trebuie să evităm cu orice preț un <<concurs de frumusețe>> între instituțiile europene. Un alt exercițiu <<cosmetizat>>, bazat pe o abordare de sus în jos, va avea un rezultat opus decât cel dorit și va alimenta propaganda anti-europeană a euroscepticilor și populiștilor”, a mai spus Tzitzikostas.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul Portugaliei, Antonio Costa, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, au semnat Declarația comună referitoare la Conferința privind viitorul Europei, care pregătește terenul pentru lansarea unei serii de dezbateri și discuții care le vor permite cetățenilor din toate colțurile Europei să își împărtășească ideile pentru a contribui la conturarea viitorului Europei.

Conferința își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în conturarea politicilor și a obiectivelor ambițioase ale UE, îmbunătățind astfel reziliența Uniunii la crize, indiferent de natura economică sau sanitară a acestora.

Conferința va crea un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă și structurată cu cetățenii europeni pe temele care contează pentru ei și care le afectează viața de zi cu zi.

Declarația comună cuprinde o listă neexhaustivă de teme posibile pentru conferință. Sunt menționate aspecte precum sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE.

Aceste teme corespund priorităților generale ale UE și aspectelor semnalate de cetățeni în sondajele de opinie. În cele din urmă, cetățenii participanți vor decide ce subiecte vor fi discutate în cadrul conferinței.

Declarația comună stabilește domeniul de aplicare, structura, obiectivele și principiile conferinței. Se pregătește astfel terenul pentru evenimentele conduse de cetățeni, care urmează să fie organizate în colaborare cu societatea civilă și părțile interesate de la toate nivelurile, cu parlamentele naționale și regionale, cu Comitetul Regiunilor, cu Comitetul Economic și Social, cu partenerii sociali și cu mediul academic.

Participarea lor la acest proces este esențială pentru a se asigura informarea și implicarea pe cea mai largă scară.

Conferința se va desfășura în diverse foruri, inclusiv digitale, precum și cu participare fizică, atunci când este posibil, cu respectarea normele legate de pandemia de COVID-19. O platformă digitală multilingvă interactivă le va permite cetățenilor și părților interesate să își prezinte ideile online și îi va ajute să participe la diverse evenimente sau să le organizeze.

Platforma și toate evenimentele organizate sub auspiciile conferinței se vor baza pe principiile incluziunii, deschiderii și transparenței, cu respectarea vieții private și a normelor UE privind protecția datelor.


Distribuie articolul