Președintele Maia Sandu a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova și anunță că alegerile anticipate vor avea loc pe 11 iulie

Președintele Maia Sandu a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova și anunță că alegerile anticipate vor avea loc pe 11 iulie
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Președintele Maia Sandu a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova și anunță că alegerile anticipate vor avea loc pe 11 iulie

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a dizolvat miercuri Parlamentul de la Chișinău, prin decret prezidențial, ea anunțând că vor avea loc alegeri pe 11 iulie, pentru a putea forma un nou guvern. Decizia președintei Maia Sandu a venit după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat, tot miercuri, […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a dizolvat miercuri Parlamentul de la Chișinău, prin decret prezidențial, ea anunțând că vor avea loc alegeri pe 11 iulie, pentru a putea forma un nou guvern.

Decizia președintei Maia Sandu a venit după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat, tot miercuri, neconstituțională instituirea stării de urgență pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

“Dragi cetățeni, acum câteva minute am semnat Decretul de dizolvare a actualului Parlament. Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare. Data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021. Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă și vom îndrepta lucrurile în Moldova. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor”, a anunțat Maia Sandu într-un mesaj pe Facebook.

Ea a spus că Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor.

“Urmează un efort mare. Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, lupta pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune”, a conchis Sandu.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat miercuri neconstituţională hotărârea Parlamentului de la Chişinău prin care a fost instituită starea de urgenţă pe o perioadă de 60 de zile, până la 30 mai, relatează Agerpres.

În urma acestei hotărâri, preşedinta Maia Sandu a putut semna decretul de dizolvarea a Parlamentului în vederea declanşării alegerilor parlamentare anticipate.

Autorii sesizărilor şi-au argumentat poziţia prin faptul că a fost încălcată legislaţia privind declararea stării de urgenţă, deoarece iniţiativa a fost semnată de câţiva deputaţi socialişti şi nu de Guvern sau şeful statului, aşa cum ar fi fost legal, aminteşte Radio Chişinău.

La şedinţă nu a fost prezent niciun reprezentant al guvernului interimar, iar câteva sute de persoane au protestat în faţa Curţii, cerând alegeri anticipate.


Distribuie articolul