Presedintele Vladimir Putin si Kremlinul, joaca un joc de sah ciudat

Presedintele Vladimir Putin si Kremlinul,  joaca un joc de sah ciudat
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Presedintele Vladimir Putin si Kremlinul, joaca un joc de sah ciudat

Cand Rusia lui Putin a adunat o adevarata armata la granita cu Ucraina, lumea a intrat in panica. O invazie parea iminenta. Un dialog intre presedintii Biden si Putin pe 30 decembrie anul trecut nu a calmat lucrurile si nu au eliminat situatia conflictuala. Orice incident la granita ruso-ucraineana putea insemna inceputul infernului. Rationamentul Kremlinului […]

Cand Rusia lui Putin a adunat o adevarata armata la granita cu Ucraina, lumea a intrat in panica. O invazie parea iminenta. Un dialog intre presedintii Biden si Putin pe 30 decembrie anul trecut nu a calmat lucrurile si nu au eliminat situatia conflictuala. Orice incident la granita ruso-ucraineana putea insemna inceputul infernului.

Rationamentul Kremlinului este destul de curios, pe de o parte actiunile militare si politice sunt, in gandirea Moscovei, un raspuns la atragerea Ucrainei in NATO, ceea ce este inadmisibil tinand cont ca Rusia vede Ucraina ca zona sa de influenta, dar cred ca in realitate aceasta explicatie este doar un balon de sapun, NATO nu este pregatita sa ofere aderarea Ucrainei cu toate asigurarile sale.

Si totusi care este scopul final al Kremlinului ? Desigur, primul pas este readucerea Ucrainei pe orbita Rusiei, dar proiectul presedintelui Putin este mai mare, probabil el se viseaza un fel de Petru cel Mare, dorind sa remodeleze asezarea geo-strategica a Rusiei, in procesul de garantare a supravietuirii regimului autocrat al Moscovei. Judecand dupa raspunsurile defensive ale SUA si UE de pana acum, se pare ca este foarte aproape de a obtine ceea ce isi doreste.

In ultimii ani, presedintele Vladimir Putin a reusit sa reinvie cu succes traditia Rusiei de guvernare autocrata prin modificarea Constitutiei, rescriind istoria acestei tari si reprimand opozitia. Astazi acelasi domn Putin incearca sa ofere sistemului o structura robusta, redand Rusiei stralucirea sa globala. Sa nu uitam ca Rusia si-a testat si demonstrat disponibilitatea de a prelua controlul asupra fostului spatiu sovietic, actiunile din Georgia si Ucraina sunt numai un exemplu, astazi se pare ca urmeaza Kazahstanul, maine cine stie. De asemenea Rusia s-a amestecat si continua sa se amestece in politica democratiilor occidentale din UE si SUA.

Fiinca nu este destul de multumit numai cu deranjarea Occidentului, presedintele Putin va incerca sa-l forteze prin acceptarea unei noi ordini mondiale, in care rolul Rusiei sa fie redat ca in trecut. Momentul actual este destul de important, UE este consumata de propriile provocari, iar rivalitatea dintre SUA si China inca nu a atins cota maxima, in aceste conditii Moscova profita de conjunctura pentru a-si duce la indeplinire planurile. Toata lumea vorbeste de razboi in conditiile in care se escaladeaza divergentele, nu cred ca Rusia doreste asa ceva, mai degraba cred ca ea doreste pacea in conditiile impuse de Kremlin.

In acest moment, ca sa folosesc un termen din sah, presedintele Putin si oponentii occidentali sunt in situatie de „pat”. Rusia nu-i poate forta sa se predea, dar nici el nu este pregatit sa se retraga. Dar, presedintele Putin se poate folosi de concesii, care vor fi prezentate ca victorii in fata poporului rus. Angajamentul NATO de a nu se extinde mai la est, va fi prezentat ca o mare victorie, iar refuzul va fi prezentat ca un pretext pentru o escaladare ulterioara a conflictului. Metoda Kremlinului este incercata si testata, mai intai se cresc tensiunile si apoi se cer acorduri obligatorii, pe care desigur Rusia nu le ia in serios. Scopul final fiind o noua ordine mondiala.

Aceasta ordine pare diferita de cea stabilita la Ialta in 1945 dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in care regulile au fost hotarate si acceptate, astazi se pare ca asistam la o asa zisa irelevanta a regulilor. In tot acest timp, presedintele Putin isi poate urmari fuziunea dintre puterea geopolitica si conducerea personala a Rusiei. Totul in baza interpretarii creative a posibilului.

Pana acum Kremlinul a fost destul de norocos, sau foarte priceput, in a efectua o mutate slaba pe tabla de sah fara a sacrifica nimic. Sa ne gandim, cum poate UE sa se gandeasca la o politica de izolare a Rusiei, prin care sa o descurajeze cand este dependenta de gazul rusesc ? Presedintele Putin simte ca este in avantaj si a ajuns la concluzia ca poate juca agresiv. Faptul ca SUA a acceptat rapid sa inceapa discutiile saptamana viitoare ne arata ca strategia Moscovei functioneaza. Fortand Occidentul sa ghiceasca ce face Rusia, Kremlinul il mentine pe acesta dezorientat. Obisnuit sa functioneze rational, fara riscuri asumate, SUA si Occidentul nu stiu cum sa reactioneze la un asemenea haos organizat.

Exact ca intr-o situatie de „pat” ambele parti continua sa joace diferit, SUA si aliatii continua sa linisteasca Ucraina de sprijinul lor, in timp ce Rusia mentine politica amenintarii militare. Se poate ca saptamana viitoare negocierile sa inceapa cu seriozitate, deoarece Rusia, SUA si NATO urmaresc sa gaseasca punctele in care un acord este posibil si unde nu.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta