Primăria Vaslui, fără conducere: Pavăl infectat cu COVID-19, cei doi viceprimari, suspendați de Tribunal

Primăria Vaslui, fără conducere: Pavăl infectat cu COVID-19, cei doi viceprimari, suspendați de Tribunal
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Primăria Vaslui, fără conducere: Pavăl infectat cu COVID-19, cei doi viceprimari, suspendați de Tribunal

(Flavius GHIORGHIES – Vremea Noua Vaslui ) CINE SEMNEAZĂ?… Situație inedită la Primăria Vaslui, unde atât primarul cât și cei doi viceprimari sunt trași pe dreapta în această perioadă, din diferite motive. Edilul Vasile Pavăl a fost confirmat luni cu COVID-19 și cel mai probabil își va lua concediu medical până când starea de sănătate […]

(Flavius GHIORGHIES – Vremea Noua Vaslui )

CINE SEMNEAZĂ?… Situație inedită la Primăria Vaslui, unde atât primarul cât și cei doi viceprimari sunt trași pe dreapta în această perioadă, din diferite motive. Edilul Vasile Pavăl a fost confirmat luni cu COVID-19 și cel mai probabil își va lua concediu medical până când starea de sănătate îi va permite să revină la serviciu. În ceea ce-i privește pe cei doi viceprimari, Lucian Braniște (PNL) și Cătălin Mîndru (USR-PLUS), niciunul dintre ei nu își va putea exercita atribuțiile de serviciu după ce Tribunalul Vaslui a suspendat, la începutul acestei luni, efectele hotărârii Consiliului Local Vaslui prin care aceștia au fost aleși viceprimari ai municipiului reședință de județ. Conducerea Primăriei Vaslui va fi preluată în aceste zile de către directorul economic, Eugen Boț, care însă în calitate de funcționar public nu poate îndeplini nici măcar un sfert din atribuțiile unui primar, acesta nefiind ales.

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a fost confirmat pozitiv cu COVID-19 la două teste făcute sâmbătă și duminică. Acesta se află sub tratament la domiciliu, însă surse demne de încredere ne-au declarat că edilul va opta pentru internare în secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, unde se va afla permanent sub monitorizarea medicilor. Cum starea de sănătate a edilului este una bună, deocamdată nu se pune problema internării. Vasile Pavăl a participat la ședința de Consiliu Local programată joi, 17 decembrie, când dezbaterile și votarea proiectelor de hotărâre au durat peste cinci ore. Edilul a ieșit de câteva ori din sala de ședințe, a discutat cu mai mulți consilieri și directori ai instituțiilor aflate în subordinea primăriei, însă pe toată durata discuțiilor a purtat masca de protecție. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Vaslui, până când situația medicală a primarului se va lămuri, înlocuitor la conducere va fi directorul economic al instituției, Eugen Boț. În calitate de funcționar public, acesta nu poate prelua nicio atribuție importantă a primarului, iar cum sfârșitul de an bate la ușă, situația la primărie se complică de la o zi la alta. Și toate astea din cauza unei decizii aberante a Tribunalului Vaslui, care a suspendat atribuțiile celor doi viceprimari pe termen nelimitat.

Viceprimarii, ținuți în stand-by de o decizie a Tribunalului Vaslui

Dacă primarul nu își va mai putea desfășura activitatea din cauza coronavirusului, cei doi viceprimari ai municipiului Vaslui, Lucian Braniște și Cătălin Mândru, nu-și pot exercita atribuțiile până când procesul intentat de grupul PSD nu va ajunge la final. Tribunalul Vaslui a dispus, în data de 9 decembrie, suspendarea hotărârii Consiliului Local privind alegerea viceprimarilor până la soluționarea definitivă a dosarului. Grupul de consilieri PSD a invocat nerespectarea dreptului de vot în cazul a cinci consilieri aflați, la momentul desfășurării ședintei, în izolare. Aceștia au participat în sistem de videoconferință, figurând prezenți în procesul verbal al ședintei, însă nu au votat, pentru că, potrivit Codului Administrativ, hotărârile individuale, cu caracter nominal, se adoptă prin vot secret cu buletin pus într-o urnă, iar consilierii PSD doreau să se voteze prin vot electronic. Liberalii și consilierii USR-PLUS nu s-au lăsat, însă, înduplecați de insistențele consilierilor PSD, gândindu-se că, dacă ar accepta votul electronic, hotărârea privind alegerea celor doi viceprimari ar putea fi revocată de Instituția Prefectului. Lucian Braniște și Cătălin Mândru au fost aleși viceprimari cu 12 voturi „pentru” și 5 voturi „nule”, fiind validați apoi de Instituția Prefectului Vaslui. Social-democrații s-au adresat Tribunalului și au obținut suspendarea atribuțiilor celor doi viceprimari. Decizia este cel puțin scandaloasă pentru că, indiferent de cum votau cei cinci consilieri PSD aflați în izolare, Braniște și cu Mîndru tot ar fi ieșit viceprimari, având de partea lor votul majorității. De altfel, o speță asemănătoare a fost și în Consiliul Județean Vaslui, acolo unde liberalii și cei de la USR-PLUS au refuzat să voteze cei doi vicepreședinți ai CJ. I-au cerut lui Buzatu să amâne votul până când toți consilierii își vor primi mandatul. Cum PSD și ALDE aveau majoritate în CJ, Buzatu nici nu a vrut să audă de o amânare, afirmând că și fără cei doi consilieri (încă nevalidați la acel moment) rezultatul votului ar fi fost același. Din nefericire, restaurația baronului roșu începe să se simtă din ce în ce mai mult peste tot, inclusiv în justiție, care după alegerile locale a fost folosită ca o unealtă în războaiele politice. Dată fiind situația de la Primăria Vaslui, Tribunalul avea obligația să judece cu celeritate cauza și să dea o hotărâre care să nu blocheze activitatea instituției, așa cum se întâmplă în aceste zile.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta