Procuror comunist cu pensie specială de 17.000 de euro. Ghinea: Voi face tot ce pot să tăiem acea pensie nesimţită şi nemeritată

Procuror comunist cu pensie specială de 17.000 de euro. Ghinea: Voi face tot ce pot să tăiem acea pensie nesimţită şi nemeritată
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Procuror comunist cu pensie specială de 17.000 de euro. Ghinea: Voi face tot ce pot să tăiem acea pensie nesimţită şi nemeritată

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes ) Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit miercuri, la prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), despre una dintre cele mai spinoase probleme din România – pensiile speciale, un subiect care a stârnit revoltă în rândul opiniei publice. Ce s-a discutat pe această temă la negocierile […]

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes )

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit miercuri, la prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), despre una dintre cele mai spinoase probleme din România – pensiile speciale, un subiect care a stârnit revoltă în rândul opiniei publice.

Ce s-a discutat pe această temă la negocierile de la Bruxelles? Ce are de gând să facă Guvernul cu aceste pensii speciale? Cum se vor depăşi barierele impuse de Curtea Constituţională? Acestea sunt unele dintre întrebările la care a trebuit să răspundă astăzi ministrul Cristian Ghinea, care a promis că va face „tot ce ţine de el”, ca om politic, pentru a rezolva această problemă.

Redăm mai jos dialogul din cadrul evenimentului:

Reporter: Pe subiectul pensiilor speciale, ce v-aţi angajat la Bruxelles, pentru că au trecut 6 luni de guvernare şi nu s-a întâmplat nimic pe acest subiect, deşi aţi promis în campania electorală că veţi abroga pensiile speciale?

Ghinea: Că va fi o legislaţie specială, vă invit să verificaţi (în document), tot în 2022 ar urma să fie adoptată, şi că vom aduce pensiile speciale în linie cu contributivitatea.

Reporter: Asta nu se poate, îmi pare rău, e…

Ghinea: De ce nu se poate?

Reporter: Păi o dată că intervine Constituţia, anumite categorii sociale sunt protejate de Constituţie, alte categorii sociale sunt protejate de decizii ale instanţei.

Ghinea: Am înţeles. Păi tocmai de asta am pus, şi mă bucur că avem acest dialog, am pus acolo „în limitele mandatului pe care îl stabileşte Curtea Constituţională”. Nu putem noi, ca Guvern, să ne angajăm la ceva ce încalcă o decizie a CCR. Dar, dacă tot m-aţi provocat, o să merg mai departe.

Şi o să vă spun aşa: eu cred că este complet anormal să se decidă de către judecători nivelul pensiei şi o să propun USR-PLUS că în viitoarele numiri la CCR trebuie să ţinem cont de opiniile lor pe acest subiect. Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale.

Dacă CCR este un obstacol în reformarea pensiilor speciale, atunci trebuie să numim în viitor alţi oameni la CCR care să schimbe această opinie, este foarte, foarte simplu. Dar, deocamdată, starea de fapt este că avem aceste decizii ale CCR pe care trebuie să le respectăm, dar eu sper ca pe viitor să se schimbe această formulă aberantă prin care se declară un drept constituţional un nivel al pensiei, pentru că este anormal faţă de ceilalţi pensionari care nu sunt protejaţi prin deciziile CCR.

Reporter: Deci credeţi personal că acel procuror comunist care astăzi ia o pensie specială de 17.000 de euro va avea pensia specială tăiată, diminuată, după această reformă de care vorbiţi astăzi?

Ghinea: Vă promit ca om politic că voi face tot ce ţine de mine pentru a elimina această barieră constituţională şi a tăia acea pensie nesimţită şi nemeritată.


Distribuie articolul