Putin promite mai multe atacuri de acest tip, după ce rachetele rusești au lovit Ucraina

Putin promite mai multe atacuri  de acest tip,  după ce rachetele rusești au lovit Ucraina
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Putin promite mai multe atacuri de acest tip, după ce rachetele rusești au lovit Ucraina

(  AFP  ) Forțele ruse au lansat mai multe zeci de rachete în toată Ucraina luni dimineața, iar președintele Vladimir Putin a promis represalii și mai „severe” împotriva Kievului.  Cel mai mare val de lovituri din Ucraina din ultimele luni a ucis cel puțin 11 persoane și a fost o revanșă pentru o explozie din […]

(  AFP  )

Forțele ruse au lansat mai multe zeci de rachete în toată Ucraina luni dimineața, iar președintele Vladimir Putin a promis represalii și mai „severe” împotriva Kievului.  Cel mai mare val de lovituri din Ucraina din ultimele luni a ucis cel puțin 11 persoane și a fost o revanșă pentru o explozie din acest weekend care a deteriorat un pod cheie care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată la Moscova.

Armata ucraineană a declarat că forțele ruse au tras peste 80 de rachete asupra orașelor din toată țara și că Rusia a folosit și drone iraniene lansate din Belarus.

„Să nu existe nicio îndoială”, a spus Putin în comentariile televizate adresate Consiliului de Securitate, „dacă tentativele de atacuri teroriste continuă, răspunsul Rusiei va fi foarte sever”.

Predecesorul lui Putin, Dmitri Medvedev, a avertizat pe rețelele de socializare că rachetele care au perturbat serviciile de apă și electricitate în toată Ucraina  au fost doar „primul episod” dintr-un nou serial.

„Doarmem când am auzit prima explozie. Ne-am trezit, am mers să verificăm și apoi a venit a doua explozie”, a declarat pentru AFP Ksenia Riazantseva, o profesoară în vârstă de 39 de ani.

„Am văzut fumul, apoi mașinile și apoi ne-am dat seama că nu mai avem geam”, a adăugat ea.  –  „Nu există nicio țintă militară sau ceva asemănător aici. Ei doar ucid civili.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacurile cu rachete au avut ca scop distrugerea infrastructurii energetice ucrainene. Oficialii regionali din întreaga țară au confirmat întreruperi pe scară largă ale serviciilor. Între timp, Ministerul rus al Apărării a confirmat că a vizat retelele de energie ucrainene, comandă militară și instalațiile de comunicații, susținând că loviturile au fost un succes și „și-au atins obiectivele”.

Ministrul de externe al Ucrainei a declarat că atacurile nu au fost „provocate” și că atacul a fost răspunsul Moscovei la o serie de pierderi militare în estul Ucrainei.

„Putin este disperat din cauza înfrângerilor pe câmpul de luptă și folosește teroarea pentru a încerca să schimbe ritmul războiului în favoarea lui”, a scris ministrul Dmitro Kuleba pe rețelele de socializare. 

Secretarul de Externe al Marii Britanii James Cleverly a declarat că loviturile cu rachete rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, și în alte orașe sunt „inacceptabile”.

„Aceasta este o demonstrație de slăbiciune a lui Putin, nu de putere”, a scris el pe Twitter, adăugând că l-a contactat pe Kuleba.  Între timp, Zelenski a declarat pe rețelele de socializare că a vorbit cu liderii Franței și Germaniei și i-a îndemnat să „crească presiunea” asupra Rusiei.

La Kiev, serviciul național de poliție a declarat că cel puțin 11 persoane au fost ucise și cel puțin alte 64 au fost rănite. Oficialii ucraineni au declarat că si cartierul central Șevcenko al orașului a fost lovit și că o universitate, muzee și clădirea filarmonicii au fost avariate.

Un jurnalist AFP din Kiev a văzut un proiectil aterizat lângă un loc de joacă și fum ridicându-se dintr-un crater mare de la locul impactului. Mai mulți copaci și bănci din apropiere au fost carbonizați de explozie și mai multe ambulanțe s-au aflat la fața locului.

„Dacă nu este nevoie urgentă, este mai bine să nu mergeți astăzi în oraș”, a spus primarul Kievului, Vitali Klitschko.  În orașul Liov, primarul Andrei Sadovi a declarat că au existat întreruperi ale serviciilor de electricitate și apă caldă după bombardamentele care au vizat infrastructura, inclusiv instalațiile energetice.

Moldova, a declarat că mai multe rachete de croazieră rusești care vizează Ucraina au traversat spațiul său aerian și l-a convocat pe reprezentantul Moscovei pentru a cere o explicație.

„Gândurile noastre sunt la victimele loviturilor brutale”, a declarat ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, pe Twitter.  Moldova, care este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, are o mică regiune separatistă, Transnistria, care este înarmată și susținută de Rusia.

Președintele belarus Lukașenko, a susținutluni, că Ucraina pregătește un atac asupra teritoriului țării sale. El a spus că Rusia și Belarus vor desfasura actiuni comune impotriva Ucrainei, fără a preciza unde si cand. Lukasenko a acuzat, de asemenea, Ucraina, alături de Polonia și Lituania, că antrenează sabotori belaruși pentru a efectua acte teroriste in Belarus.


Distribuie articolul