Rachete IRIS-T pentru Gripen. Ungaria achiziționează una din cele mai moderne rachete aer-aer

Rachete IRIS-T pentru Gripen. Ungaria achiziționează una din cele mai moderne rachete aer-aer
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Rachete IRIS-T pentru Gripen. Ungaria achiziționează una din cele mai moderne rachete aer-aer

( Gheorghiță Orjanu – Defemnse Romania ) Armamentul aeronavelor de luptă Gripen ale Armatei Ungariei va fi extins cu cele mai moderne rachete aer-aer, a precizat comisarul guvernamental responsabil cu dezvoltarea apărării, Gáspár Maróth. Forțele Aeriene ungare vor fi înzestrate cu rachetele de tip IRIS-T, contractul de cumpărare fiind semnat vineri cu producătorul german Diehl. […]

( Gheorghiță Orjanu – Defemnse Romania )

Armamentul aeronavelor de luptă Gripen ale Armatei Ungariei va fi extins cu cele mai moderne rachete aer-aer, a precizat comisarul guvernamental responsabil cu dezvoltarea apărării, Gáspár Maróth.

Forțele Aeriene ungare vor fi înzestrate cu rachetele de tip IRIS-T, contractul de cumpărare fiind semnat vineri cu producătorul german Diehl.

Potrivit lui Gáspár Maróth, achiziția noii rachete împreună cu viitoarea modernizare a avionului  Gripen aflat în serviciu din 2006, vor permite aeronavelor maghiare să îndeplinească cele mai înalte standarde ale aviației secolului XXI.

Despre racheta aer-aer IRIS-T

Racheta IRIS-T a fost dezvoltată la sfârșitul anilor 90 – începutul anilor 2000, pentru înlocuirea vechilor rachete AIM-9 Sidewinder existente în unele state membre NATO. Este din categoria rachetelor cu rază mică de acțiune – până la 25 km și are o rezistență mai mare la contramăsurile electronice (ECM).

Pilotul poate lansa racheta IRIS-T și în situații de suprasarcină ridicată și deviație unghiulară mare, cu ajutorul căștii, fapt care nu era posibil în cazul rachetei AIM-9 Sidewinder.

În plus, IRIS-T are o manevrabilitate ridicată datorită propulsiei vectorizate. Astfel, racheta poate efectua viraje și la accelerații de 60 g, direcția de deplasare schimbându-se cu 60 de grade pe secundă, fapt care îi conferă capacitatea unică,de a doborî alte rachete aer-aer și sol-aer.

Programul de modernizare MS20 Block II pentru avioanele de luptă Gripen este planificat să îmbunătățească semnificativ și capacitățile de luptă aeriană la distanță medie și mare (out-of-sight air combat – luptă aeriană în afara vederii), precum și armele aer-sol, a adăugat comisarul guvernamental.

La sfârșitul lunii august, Gáspár Maróth a anunțat că Ungaria nu va cumpăra deocamdată avioane de vânătoare din generația a cincea, ci își va moderniza flota Gripen, primul pas fiind achiziționarea unui upgrade de software.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta