Rafila recunoaste acum ca nu Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila au fost vinovati de incendiile din spitale. Ciolacu i-a catalogat drept „criminali”

Rafila recunoaste acum ca nu Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila au fost vinovati de incendiile din spitale. Ciolacu i-a catalogat drept „criminali”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Rafila recunoaste acum ca nu Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila au fost vinovati de incendiile din spitale. Ciolacu i-a catalogat drept „criminali”

( Ioana Hurdea – politica – AK-24 ) Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila (PSD), a declarat, joi, ca responsabilitatea pentru incendiile din spitale apartine, de multe ori, „greselii umane si nu starii cladirii”. In urma cu trei luni, Marcel Ciolacu a sustinut insa ca Tataru, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila sunt vinovatii care au provocat incendiile […]

( Ioana Hurdea – politica – AK-24 )

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila (PSD), a declarat, joi, ca responsabilitatea pentru incendiile din spitale apartine, de multe ori, „greselii umane si nu starii cladirii”. In urma cu trei luni, Marcel Ciolacu a sustinut insa ca Tataru, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila sunt vinovatii care au provocat incendiile si i-a numit drept „criminali”.

„Problema este a procedurilor, a invatarii si respectarii procedurilor de catre personal si de catre pacienti, pentru ca sunt situatii in care greseala umana este cea care, de multe ori, declanseaza tragedii. Nu starea cladirii, ci greseala umana! Daca aprinzi o candela sau o lumanare intr-un salon de spital, lucrezi cu flacara deschisa si se poate produce un incident. Vechimea unei cladiri, starea instalatiilor dintr-o cladire, reprezinta o parte a problemei, respectarea procedurilor si recomandarilor… Un pacient sau apartinatorul unui pacient nu respecta o procedura, dar trebuie sa se supuna regulamentului de functionare a acelui spital. Astea se obtin prin educatie, in timp, nu se pot rezolva peste noapte, dar facem eforturi sa obtinem o siguranta cat mai mare a pacientilor”, a afirmat, joi, Rafila, dupa ce a vizitat Pavilionul V al Institutului National de Boli Infectioase (INBI) „Matei Bals”, unde, in 29 ianuarie 2021, a avut loc un incendiu.

Potrivit ministrului, in spitalele din Romania cu infrastructura invechita trebuie reabilitate sectiile de terapie intensiva si in sectiile in care se lucreaza cu oxigen, astfel incat echipamentele sa functioneze perfect.

„Trebuie sa intelegem ca avem o infrastructura spitaliceasca veche. Asta este realitatea in Romania. Existau voci care spuneau ca trebuie sa inchidem 300 de spitale in Romania. Lucrul acesta nu este posibil, daca suntem realisti, pentru ca oamenii au nevoie de acces la servicii de sanatate. Dezvoltarea infrastructurii spitalicesti inseamna sa existe un proiect, pe termen mediu macar, care sa permita reabilitarea cladirilor, dezvoltarea de unitati spitalicesti noi. Exista diversi proprietari ai cladirilor – Ministerul Sanatatii si, mai ales, autoritatile locale. Lumea trebuie sa inteleaga, mai ales managerii acestor spitale, ca trebuie sa diminuam riscul. Cine spune ca exclude total riscul de producere a unui incident, nu este sincer. Nu se poate lucrul acesta nicaieri in lume, pentru niciun fel de activitate. Important este sa-l diminuezi. Sa fii constient care sunt riscurile legate de infrastructura pe care o ai la indemana. Si atunci, macar in zonele critice, sectiile de terapie intensiva, sectiile in care se lucreaza cu oxigen trebuie luate masuri de reabilitare, asigurare a functionarii perfecte a acestor echipamente”, a adaugat Rafila.

In urma cu exact trei luni, dupa incendiul de la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta, seful pe linie politica al lui Rafila, Marcel Ciolacu, sustinea ca „Tataru, Voiculescu si Mihaila sunt principalii vinovati pentru toate dramele la care asistam”.

”Criminali! Asta sunteti! De cand ati fost pusi de Iohannis la conducerea Romaniei ati stiut doar sa dati din gura, doar sa aruncati responsabilitatea pe altii, doar sa promiteti iluzii. Nimic concret! 12 incendii si zeci de decese in spitalele de la Piatra Neamt, Spitalul de Psihiatrie Socola, Matei Bals si, acum, Spitalul de Boli Infectioase Constanta- toate in guvernarea Dreptei.

Ministrii PNL si USR ai Sanatatii, Tataru, Voiculescu si Mihaila, plus premierul Citu – voi sunteti principalii vinovati pentru toate dramele la care asistam. Romanii mor zilnic pentru ca tot anul voi, PNL si USR, v-ati certat pe bani si pe functii!”, a scris Ciolacu pe Facebook.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta