Raport DNA: cum funcționau șpăgile spre șefii caselor județene de sănătate. Miza schimbării la CJAS

Raport DNA: cum funcționau șpăgile spre șefii caselor județene de sănătate. Miza schimbării la CJAS
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Raport DNA: cum funcționau șpăgile spre șefii caselor județene de sănătate. Miza schimbării la CJAS

( Mircea Marian – Newsweek ) Potrivit unui raport DNA din mai 2018, managerii de spitale dădeau șpagă șefilor caselor județene de asigurări de sănătate, ca aceștia din urmă să le aprobe bugetele fără să le analizeze în nici un fel. CNAS tocmai a scos la concurs 41 de posturi de director general al CJAS. […]

( Mircea Marian – Newsweek )

Potrivit unui raport DNA din mai 2018, managerii de spitale dădeau șpagă șefilor caselor județene de asigurări de sănătate, ca aceștia din urmă să le aprobe bugetele fără să le analizeze în nici un fel. CNAS tocmai a scos la concurs 41 de posturi de director general al CJAS.

Un raport al DNA, din mai 2018, când instituția era condusă de Kovesi, arată cum venea mita de la managerii de spitale către șefii caselor județene de asigurări de sănătate și cum era apoi redistribuită.

Pe scurt, managerul spitalului dădea mită pentru ca CJAS să-i aprobe bugetul

“Plățile lunare erau făcute personal de către directorul spitalului președintelui CJAS, în
biroul acestuia din sediul instituției.
– Existau suspiciuni că banii remiși președintelui CJAS de către directorul de spital reprezentau parte din mita primit de acesta dintr-o relație contractuală pe care spitalul o avea cu un furnizor de servicii medicale.

Caracteristici:

– Existența unei cutume, în sensul că încă de la momentul numirii în funcția de director acesta cunoaște practica infracțională, știa cui și cât să dea pentru a asigura funcționarea optimă a spitalului prin alocarea unor fonduri corespunzătoare de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
– mita ca mecanism de supraviețuire instituțională în sistemul medical.
– De unde proveneau banii pentru mită? Existau suspiciuni că banii folosiți pentru mită era proveniți tot din mită. 
– Unde se duc banii din mită? Din declarațiile președintelui CJAS, banii obținuți în urma ”atențiilor” primite de la managerul Spitalului Municipal au fost utilizați, astfel:
– Pentru satisfacerea interesului personal:
– Cheltuiți în interes personal,
– Trimiși partidului pentru realizarea unui sondaj de opinie pentru candidatura acestuia la
poziția de primar de municipiu“, se arată în documentul DNA. 

CNAS a anunțat la 1 aprilie că va organiza concursuri pentru toate cele 41 de funcții de manager al caselo județene de sănătate. Proba scrisă va fi pe 6 mai, cea orală pe 12 mai, iar pe 20 mai ar trebui să se anunțe rezultatele finale. 


Distribuie articolul