Război la vârful BOR. Teodosie, replică pentru Patriarh: Doar Dumnezeu poate să îmi dea sancţiuni

Război la vârful BOR. Teodosie, replică pentru Patriarh: Doar Dumnezeu poate să îmi dea sancţiuni
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Război la vârful BOR. Teodosie, replică pentru Patriarh: Doar Dumnezeu poate să îmi dea sancţiuni

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat, vineri, că va continua demersurile pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, deşi conducerea Bisericii Ortodoxe Române a refuzat acest lucru. În plus, Teodosie a respins acuzaţiile privind atitudinea sa din timpul pandemiei, afirmând că a apărat dreapta credinţă. “Am vrut să fiu în rugăciune cu […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat, vineri, că va continua demersurile pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, deşi conducerea Bisericii Ortodoxe Române a refuzat acest lucru. În plus, Teodosie a respins acuzaţiile privind atitudinea sa din timpul pandemiei, afirmând că a apărat dreapta credinţă.

“Am vrut să fiu în rugăciune cu credincioşii şi de fapt am făcut la cererea lor. La cererea credincioşilor am făcut şi intervenţiile pentru Mitropolie, la dorinţa credincioşilor am făcut şi aceste rugăciuni. Până când s-au deschis bisericile făceam Acatist în fiecare seară şi aveam cu mine mii de oameni nu pentru mine sau a deveni vedetă cum a spus cineva, vedetele ies din când în când nu stau tot timpul. […] Am avut o atitudine creştină, de apărare a dreptei credinţei. A apăra dreapta credinţă nu este un lucru negativ, ci este un lucru pozitiv. Şi, iată, credincioşii m-au urmat şi la Sfântul Andrei, şi la Bobotează, şi în alte împrejurări m-au urmat pentru că eu am vorbit în numele lui Dumnezeu şi nu am vorbit de capul meu”, a precizat Teodosie, citat de Hotnews.

De asemenea, arhiepiscopul a afirmat că nu îi este teamă de sancţiunile autorităţilor, ci doar de sancţiunile “lui Dumnezeu”, adăugând că nu intenţionează să se retragă şi că nu crede că solicitarea de ridicare în rang a arhiepiscopiei a fost refuzată din cauza comportamentului său.

“Doar Dumnezeu poate să îmi dea sancţiuni, numai de sancţiunea lui Dumnezeu mă tem”, a precizat Teodosie.

“Acţiunile pe care le-am făcut au fost în sensul de a nu rămâne creştinii singuri, eu nu mă dezic de ce am făcut, am vrut să fiu în rugăciune cu toţi credincioşii şi de fapt am făcut la cererea lor”, a mai transmis Teodosie, citat de Mediafax.

Totodată, prelatul a mai susţinut că cei care au luat decizia că nu trebuie înfiinţată Mitropolia Tomisului nu cunosc istoria acestei zone, pentru că nu au reuşit să o studieze.

“Ei încă nu cunosc. Eu nu le dau vină. Când vor cunoaşte nu au cum să spună că albul e negru şi negru e alb. Nu au studiat, noi am trimis o sinteză. Îi invităm să studieze. Vă invit miercuri la ora 12, veţi avea cea mai frumoasă surpriză, la Arhiepiscopie, în sala mare, unde vor lansa 100 de volume Monumenta România care vor întregi ceea ce am avut până acum. Şi acestea vor lămuri şi, mai mult, vor fi specialişti, istorici care vă vor prezenta reperele istoriei acestui ţinut care se compară cu ale Romei, ale marilor cetăţi. De ce să ascundem istoria şi de ce să nu ne respectăm demnitatea noastră? Aici e un ţinut aparte, singurul loc care a avut rezonanţe în toată lumea creştină şi în toată lumea în general”, a precizat Teodosie.

Întrebat dacă va continua demersurile pentru înfiinţarea unei mitropolii la Constanţa, arhiepiscopul a avut de spus următoarele:

“Da, bineînţeles, cum să nu fac demersuri. Pentru că stă, cum spune Sfântul Apostol Pavel, cum să nu mărturisesc mai departe adevărul, dacă nu mărturisesc însemnează că încep să mor, pentru că a mărturisi însemnează viaţă. Mitropolia a fost o realitate şi dacă Dumnezeu va voi, va fi. De Dumnezeu depinde, nu de oameni”.

Reamintim că, printr-o decizie, conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat lui Teodosie avansarea în ierarhia internă şi transformarea în mitropolit, relatează G4Media. Decizia oficială i-a fost trimisă lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod “din încredinţarea” Patriarhului Daniel şi conţine critici dure la adresa arhiepiscopului de Tomis.

Conform sursei citate, documentul confirmă relaţiile extrem de reci dintre cei doi ierarhi, acutizate de comportamentul lui Teodosie din perioada pandemiei. Teodosie a sfidat în permanenţă măsurile de prevenţie a limitării pandemiei, a sfidat autorităţile statului român şi chiar autoritatea BOR.

Decizia oficială de respingere a avansării lui Teodosie cuprinde şi referiri la comportamentul acestuia atât cel public, cât şi cel din interiorul bisericii.

Nu în ultimul rând, Patriarhul mai acuză că Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică şi educaţională” şi arată că o parte dintre acestea au fost discutate în şedinţa Sfântului Sinod (organismul colectiv de conducere al BOR) din 25 februarie.

În decizia oficială se mai precizează că unele iniţiative ale Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei “au creat discuţii aprinse în media şi au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoţite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral şi de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină şi de răzvrătire”.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta