( Redacţia – Ziaristii.ro )
E vorba despre celebrul dosar în care Dragnea este trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență.
În ianuarie 2017, în timp ce România începea să fie tulburat de proteste de stradă împotriva corupției, iar PSD se pregătea să dea celebra OUG 13, a surprins apariția lui Liviu Dragnea, însoțit de premierul Sorin Grindeanu, la petrecerea de inaugurare a mandatului Donald Trump. În presă au apărut fotografii cu Dragnea în picioare, în fața mesei noului președinte american.
S-a spus atunci că liderul PSD a plătit ca să facă o poză cu Trump, sperând că va descuraja astfel protestatarii anticorupție.
Însă lucrurile erau cu mult mai grave și mai profunde. Procurorii DNA au descoperit că, intermediat de milionarul român Cristian Burci, Liviu Dragnea intrase în contact cu afaceriști americani influenți din tabăra republicană, apropiați de Donald Trump. Le promisese acestora că România va cumpăra armament de 3,5 miliarde de dolari pe an, timp de 4 ani, prin intermediul firmelor lor. La schimb, aștepta impunitate: să fie lăsat să facă în România ce vrea.
În dosar, au mai fost trimiși în judecată Cristian Burci (intermediarul afacerii), acuzat de cumpărare de influență, Carlo Burci (fiul lui Cristi Burci), Dan Valentin Belcea (prieten și partener de afaceri cu Burci-senior) și Gheorghe Dimitrescu (om de afaceri, răsplătit de Dragnea cu postul de consul general la Bonn – Germania).
Procurorul Jean Uncheșelu (trecut între timp la Parchetul European) a scris în rechizitoriu că Liviu Dragnea și-ar fi folosit influența pe lângă premierul de atunci, Sorin Grindeanu, dar și în fața unor reprezentanți ai Armatei și Internelor, astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata României pentru ”sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT).
Compania Circinius Defence LLC este controlată, prin fondul de investiții Broidy Capital Management, de Elliott Broidy, unul dintre cei care au strâns fonduri în campania electorală pentru Donald Trump și, în același timp, vicepreședinte al Comitetului de inaugurare al președintelui SUA în 2017.
Valoarea programelor multianuale de echipare a Armatei române este, potrivit documentelor aprobate pe 1 august 2017 în CSAT, de 9,8 miliarde de euro.
Într-un e-mail trimis de Burci lui Broidy, care apare în rechizitoriul DNA, „Liviu Dragnea le-a transmis faptul că este pentru prima dată în istorie când liderul celui mai mare partid din România, care are majoritate semnificativă în Parlament și controlează Guvernul, dorește să construiască o relație ”onestă” cu SUA, dar a precizat în schimb că pentru a construi acest lucru are nevoie de dezvoltarea unei relații de afaceri Liviu Dragnea – Elliott Broidy, în cadrul căreia compania Circinius să își ”asume” procesul de achiziție de echipamente militare de către România pe o perioadă de 4 ani, cu o valoare de aproximativ 3,5 miliarde de dolari pe an“.
Broidy a venit în România de mai multe ori, unde a discutat cu oficiali ai Armatei și Internelor, inclusiv cu miniștrii Nicolae Ciucă și Carmen Dan.
La o cină ținută pe 24 aprilie 2017 de Dragnea cu Broidy la Siliștea Snagov, acasă la Burci, liderul PSD i-a dat ordin și premierului Sorin Grindeanu să vină la întâlnire.
Pe lângă contractul de armament pentru Sistemul C4I, ar mai fi fost și alte afaceri pe seama statului român pe care Burci le-a propus americanilor: achiziția de elicoptere Bell, avioane F-16, dar și Fondul Suveran al României pe care încerca Dragnea să-l facă și exploararea auriferă Roșia Montană.
Potrivit DNA, Cristian Burci și-a calculat un comision de 15% din afacerea programului C4ISR, suma urmând să fie undeva între 26,65 și 51,3 milioane de dolari.
Afacerea a căzut după ce Elliott Broidy și-a pierdut răbdarea și le-a dat românilor termen-limită 31 decembrie 2017 pentru a încheia parteneriatul. Dragnea n-a reușit să treacă peste președintele Iohannis și peste CSAT și nici să impună Guvernului și Parlamentului respectivele contracte.
Interesant este că, potrivit rechizitoriului DNA, după ce Broidy s-a retras, Burci a încercat, împreună cu mai mulți parteneri, să preia respectiva afacere prin care urma să intermedieze achiziții de armament ale României. ”Felicitări nouă tuturor! Aceasta va fi o afacere grozavă“, scria în e-mailul pe care Burci l-a trimis în 28 noiembrie 2017 partenerilor, referindu-se la preluarea intermedierii de achiziții militare pentru România.
Totul a căzut pentru că Burci și ceilalți asociați n-au avut forța necesară să ducă la sfârșit “oportunitatea“.