( Andrei Popescu – TheEpochTimes )
Comisiile Juridice reunite al Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe 2019 şi 2020, acesta fiind un prim pas în direcţia schimbării Renatei Weber din funcţie. Acum, rapoartele vor fi înaintate plenurilor reunite ale Parlamentului, cu propunere de respingere a acestora.
În timpul dezbaterii pe rapoarte, liberalii au arătat că, nici în 2019 şi nici în 2020, Avocatul Poporului nu a făcut NICIO sesizare către organele de cercetare penală pentru violenţe sau abuzuri asupra minorilor, deşi România are probleme grave în domeniul acesta şi e de datoria Avocatului Poporului să apere copilul.
Weber a răspuns că nici în 2020 n-a sesizat organele penale în cazuri vizând violenţe şi abuzuri asupra copiilor pentru că s-a asigurat că există plângeri deja făcute în special de DGASPC-uri.
De asemenea, s-a punctat că, deşi potrivit raportului MCV, Avocatul Poporului are un rol important în combaterea corupţiei având atribuţii de a ancheta actele de corupţie ale autorităţile, Renate Weber n-a avut nicio acţiune în acest sens.
Explicaţia Renatei Weber a fost că în tot ce a cercetat instituţia pe care o conduce în urma unor petiţii etc., nu a constatat acte de corupţie ale autorităţilor, ci cel mult neînţelegerii ale legii.
Totodată, lui Weber i s-a reproşat că a încălcat legea în perioada pandemiei când a monitorizat spitalele prin mecanismul de prevenire a torturii, deşi spitalele nu sunt unităţi de detenţie ca să existe o prezumţie că acolo s-ar practica tortura.
Renate Renate, catalogată de coaliţia de guvernare drept „Avocatul PSD”, a afirmat că nu a încălcat legea, precizând că prin loc de detenţie se înţelege orice loc din care o persoană nu mai poate să iasă când doreşte odată internată acolo, ceea ce se aplică şi locurilor de carantinare.