Revolta in Kazahstan

Kazahstanul are o populatie de 19 milioane de locuitori si este pe departe cea mai bogata tara din Asia Centrala, cu un PIB de 27.000 de dolari pe cap de locuitor, avand si circa 37 miliarde de dolari USD in Banca Nationala si totusi cum a fost posibil ca tara sa transforme in haos in […]

Kazahstanul are o populatie de 19 milioane de locuitori si este pe departe cea mai bogata tara din Asia Centrala, cu un PIB de 27.000 de dolari pe cap de locuitor, avand si circa 37 miliarde de dolari USD in Banca Nationala si totusi cum a fost posibil ca tara sa transforme in haos in doar cateva zile ?

Viteza cu care protestele au devenit violente i-a luat prin surprindere pe multi, atat din Kazahstan cat si din lume. Multi au inceput sa inteleaga ca protestele nu sunt legate numai de cresterea pretului la gaze si combustibil, ci si de situatia politica din tara.

Kazahstanul este descris ca fiind o autocratie condusa din 1989 si pana in 2019 de catre presedintele Nursultan Nazarbayev, care s-a retras la varsta de 81 de ani din cauza problemelor de sanatate. Guvernarea acestuia a fost marcata de cultul personalitatii, statuile fostului presedinte fiind ridicate in toata tara, insasi capitala a fost redenumita dupa el, daca pana in 2019 capitala tarii a purtat numele de Astana dupa retragerea presedintelui Nursultan Nazarbayev aceasta a fost redenumita Nur-Sultan . Plecand de la putere a pus in locul sau un aliat apropiat in persoana actualului presedinte. Majoritatea alegerilor din Kazahstan sunt castigate de partidul de guvernamant de fiecare data cu aproape 100%, in tara nu exista partide politice de opozitie.

Probabil guvernul kazah a subestimat in mod clar supararea populatiei, iar intr-o tara in care opozitia este inexistenta singura solutie ca oamenii sa fie auziti este iesirea in strada.

Dupa solicitarea de ajutor militar ceruta de presedintele Kazahstanului, Rusie, aceasta tara a declarat ca va trimite trupe pentru a ajuta la inlaturarea miscarii de protest.

Momentul revoltei este destul de ciudat pentru Presedintele Putin, care spera sa foloseasca cele trei intalniri de saptamana viitoare cu delegatiile occidentale pentru  a negocia acordurile internationale de securitate privitoare la Ucraina si la ceea ce Rusia considera sfera sa influenta in Europa de Est si Asia Centrala.

De asemenea,  aceasta revolta din tara este ingrijoratoare in randul companiilor petroliere straine, in special cele provenite din SUA si aici vorbim de ExxonMobil si Chevron, care au investit zeci de miliarde de dolari in vestul Kazahstanului, tocmai regiunea unde au izbucnit revoltele. Compania Chevron a demarat un proiect de extindere a extractiei de petrol la Tengiz, la un cost estimat la 37 miliarde de dolari, fiind una dintre cele mai mari investitii de acest gen din lume.

Speculatiile si regiile privitoare la aceste revolte pot fi multe, guvernul din Kazahstan pune aceste miscari populare pe seama occidentului, dar in conditiile in care aceste state occidentale au investitii de zeci de miliarde de dolari, intrebarea pe care o o pun de ce si-ar periclita investitile riscand sa piarda bani ? Stiindu-i pe rusi mari jucatori de sah, nu cumva poate fi si o strategie a Kremlinului, avand in vedere ca saptamana viitoare urmeaza negocierile cu privire la zona de influenta rusa din Asia Centrala ?

Cert este ca indiferent de scenarii mai mult sau mai putin reale, oamenii din Kazahstan s-au saturat de saracie si coruptie si vor altceva.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta