Revoltă în PNL contra lui Orban după negocierile cu USR-PLUS şi UDMR. Ar fi avut loc o tentativă de puci [surse]

Revoltă în PNL contra lui Orban după negocierile cu USR-PLUS şi UDMR. Ar fi avut loc o tentativă de puci [surse]
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Revoltă în PNL contra lui Orban după negocierile cu USR-PLUS şi UDMR. Ar fi avut loc o tentativă de puci [surse]

( TheEpochTimes ) UPDATE. Şeful PNL Ludovic Orban a reacţionat, sâmbătă seară, după tentativa de „puci” care ar fi avut loc în partid, în timp ce el era la negocieri cu UDMR şi USR-PLUS. „Biroul Permanent Naţional este convocat de preşedintele PNL, de jumătate dintre membrii Biroului Executiv sau de minim o treime dintre filiale. […]

( TheEpochTimes )

UPDATE. Şeful PNL Ludovic Orban a reacţionat, sâmbătă seară, după tentativa de „puci” care ar fi avut loc în partid, în timp ce el era la negocieri cu UDMR şi USR-PLUS.

„Biroul Permanent Naţional este convocat de preşedintele PNL, de jumătate dintre membrii Biroului Executiv sau de minim o treime dintre filiale. BPN nu a fost convocat. A fost o informaţie”, a explicat Orban, citat de Digi24.

Întrebat dacă au fost colegi din PNL nemulţumiţi de modul în care a negociat, Orban a replicat:

„Niciodată nu pot fi toţi mulţumiţi. N-am finalizat negocierile. În acel moment, toate candidaturile la funcţie de demnitate publică vor fi analizate în forurile statutare ale BPN şi vom decide cei mai buni candidaţi ai partidului pentru protofoliile pe care le deţinem. (…) Am respectat mandatul biroului politic întru totul. Nu trebuie să existe nicio problemă în faptul că un portofoliu este deţinut de o altă formaţiune politică din coaliţie. Suntem parteneri”.

Totodată, liderul PNL a susţinut că între el şi liderii din Ardeal „nu există nicio tensiune”.

„Nu toată lumea poate fi mulţumită. Într-o coaliţie nu poţi să iei tot. Sunt colegi care poate nu sunt mulţumiţi. Este firesc”, a adăugat Orban.

* * *

UPDATE. Potrivit unor surse liberale citate de HotNews, lideri ai partidului, printre care Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, au încercat convocarea unei şedinţe a Biroului Permanent Naţional în această seară, în condiţiile în care un astfel de demers poate fi făcut doar de preşedintele partidului.

În centrul nemulţumirilor este faptul că Orban a cedat la negocieri ministerele Dezvoltării şi Fondurilor Europene.

Rareş Bogdan şi Sighiartău s-au folosit de sistemul de SMS al partidului pentru a transmite mesajul de convocare a BPN-ului, încercând astfel un puci vizându-l pe Ludovic Orban, care se afla în tot acest timp la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR.

Ulterior, Orban a transmis şi el un mesaj prin care preciza că BPN va fi convocat la finalul negocierilor din Coaliţie, adăugând că şedinţa convocată pentru sâmbătă seară nu a fost făcută în mod statutar întrucât era nevoie să o facă preşedintele partidului.

Ulterior acestui mesaj, de la secretariatul general al partidului, liderii din teritoriu au mai primit un sms în care sunt informaţi că şedinţa convocată iniţial se amână pentru o dată ulterioară deoarece negocierile nu s-au terminat.

Potrivit unor surse liberale, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău ar fi făcut un pas înapoi deoarece nu au reuşit să formeze o masă critică în partid.

„A fost o rugăminte a preşedinţilor din filiale, nu e nimic războinic. Considerăm că acum e mult mai important să dăm un guvern rapid. Am considerat că discuţiile noastre în partid pot fi amânate. Acum importantă e ţara, este impotantă stabilitatea şi oferirea unui guvern şi a unui program de guvernare extrem de eficient”, a declarat Rareş Bogdan.

„Nu există neînţelegeri”, a insistat Rareş Bogdan într-o intervenţie la Digi24, adăugând că dezbaterea e firească.

* * *

Pierderea de către PNL a multora dintre ministerele importante la negocierile cu USR PLUS şi UDMR şi cedarea inclusiv a postului de şef al Cancelariei prim-ministrului către cei de la PLUS a aruncat partidul în aer. Liderul liberalilor Ludovic Orban este acuzat că a cedat toate interesele partidului pentru interesul personal – acela de a fi preşedinte la Camera Deputaţilor, relatează Digi24, citând surse din interiorul partidului.

Potrivit unor surse din conducerea USR PLUS, Orban ar fi participat de unul singur la împărţirea concretă a ministerelor, fără echipa de negociere delegată de partid şi cei de la USR PLUS şi UDMR au fost şi ei şocaţi de momentul în care liberalii, de-a dreptul stupefiaţi de faptul că Orban a acceptat să cedeze ministerele de la Transporturi, Fonduri Europene şi Dezvoltare, ar fi început să strige la preşedintele lor de faţă cu cei de la celelalte partide.

Orban a plecat acasă imediat după ce a făcut anunţul privind ministerele pe care le va avea PNL în guvern şi i-a lăsat pe liderii liberali în stare de şoc.

Filialele din Ardeal se revoltă, spun surse liberale, respectiv Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Maramureş, Alba, cele controlate de lideri cu influenţă ca Emil Boc şi Ilie Bolojan.

Pentru liberali era important ministerul Dezvoltării, cel care gestionează un buget uriaş, programele de dezvoltare locală şi banii pentru primari. Acum va merge la UDMR. De asemenea, Transporturile erau pe lista lor de interese, având în vedere proiectele de infrastructură promise în campanie. Însă, o mare înfrângere este pentru ei pierderea ministerului Fondurilor Europene, la pachet cu Planul de Rezilienţă, cel care este foarte important pentru Klaus Iohannis, care a negociat la Bruxelles fondurile ce îi revin României din planul european de reconstrucţie economică, şi care a fost unul dintre principalele puncte ale campaniei electorale a PNL.


Distribuie articolul