Roberta Metsola a fost desemnată candidatul grupului PPE la șefia Parlamentului European. Ea ar putea deveni a treia femeie președinte din istoria PE

Roberta Metsola a fost desemnată candidatul grupului PPE la șefia Parlamentului European. Ea ar putea deveni a treia femeie președinte din istoria PE
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Roberta Metsola a fost desemnată candidatul grupului PPE la șefia Parlamentului European. Ea ar putea deveni a treia femeie președinte din istoria PE

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Grupul PPE din Parlamentul European, cea mai mare familie politică din hemiciclu, a desemnat-o miercuri seară pe eurodeputata malteză Roberta Metsola drept candidatul său pentru funcția de președinte al Parlamentului European la viitoarele alegeri de la jumătatea mandatului din ianuarie 2022.  Actualmente prim-vicepreședinte al Parlamentului European, Metsola a primit […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Grupul PPE din Parlamentul European, cea mai mare familie politică din hemiciclu, a desemnat-o miercuri seară pe eurodeputata malteză Roberta Metsola drept candidatul său pentru funcția de președinte al Parlamentului European la viitoarele alegeri de la jumătatea mandatului din ianuarie 2022. 

Actualmente prim-vicepreședinte al Parlamentului European, Metsola a primit o majoritate de 64,4 la sută din voturile colegilor săi eurodeputați din Grupul PPE, informează grupul politic într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cazul în care va fi aleasă să-i succeadă socialistului italian David Sassoli, Roberta Metsola va deveni abia a treia femeie președinte al Parlamentului European, după franțuzoaicele Simone Veil (1979 – 1982) și Nicole Fontaine (1999-2002), ambele provenind din zona politică a creștin-democraților europeni, aceleași valori politice precum ale PPE. Mai mult, Metsola s-ar putea alătura unei galerii de femei – lider ale instituțiilor UE, în vreme ce Ursula von der Leyen este președinta Comisiei Europene, iar Christine Lagarde șefa Băncii Centrale Europene. De asemenea ar fi pentru prima dată când Malta, cel mai mic stat membru al UE, ar da un reprezentant de-al său la conducerea unui instituții europene.

Imediat după vot, Metsola a declarat: “Sunt onorată că am primit un mandat puternic din partea Grupului PPE pentru a fi candidatul său la funcția de președinte al Parlamentului European. A doua jumătate a acestei legislaturi va fi crucială pentru Europa – voi lucra din greu pentru a continua să construiesc punți în această Cameră, pe măsură ce lucrăm împreună pentru a promova dosare legislative importante și pentru a aduce procesul decizional mai aproape de oamenii din fiecare stat membru.”

Președintele Grupului PPE, eurodeputatul Manfred Weber, a felicitat-o pe Metsola și a mulțumit celorlalți candidați ai Grupului PPE care au participat la alegeri.

“Roberta Metsola este un membru respectat, extrem de dedicat și competent al acestui Parlament, care și-a demonstrat leadership-ul în multe ocazii de când s-a alăturat Parlamentului European în 2013. Expertiza sa, experiența sa în calitate de coordonator de grup și vicepreședinte al Parlamentului, precum și capacitatea sa de a aduce împreună deputați europeni din diferite partide și țări vor fi un atu pentru instituția noastră, într-un moment în care acest lucru este mai necesar ca niciodată. Ea va fi imaginea unui Parlament puternic, modern și mai vizibil, care ne va face mândri. Și, da, credem, de asemenea, că este timpul ca următorul președinte al Parlamentului European să fie o femeie!”, a subliniat Weber.

Weber a confirmat, de asemenea, angajamentul Grupului PPE față de acordul dintre grupurile politice din Parlamentul European din 3 iulie 2019, conform căruia președintele Parlamentului din a doua jumătate a mandatului trebuie să provină din rândurile Grupului PPE.

“Așa cum Grupul PPE a respectat acordul în 2019 și a votat pentru David Sassoli fără a propune un candidat propriu, solicităm S&D să respecte acordul în același spirit de cooperare loială. Parlamentul European poate fi puternic și poate oferi rezultate pentru cetățenii noștri înainte de alegerile din 2024 dacă forțele proeuropene sunt unite”, a conchis el.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta